Київрада просить ЦВК призначити дату виборів до райрад Києва



Фото segodnya.ua

Київрада просить Центральну виборчу комісію призначити дату перших виборів районних рад в Києві.

За відповідний проект рішення на засіданні 26 травня проголосували 64 депутати, повідомляють "Українські новини".

На думку автора проекту рішення депутата Київради від фракції "Самопоміч" Сергія Гусовського, Центральна виборча комісія має всі повноваження, щоб призначити дату виборів райрад в Києві.

"Йдеться про те, що ці районні ради не дадуть Києву нічого, крім 500 депутатів, які не зможуть ні на що впливати. Ми повинні спочатку провести децентралізацію і належним чином розподілити повноваження, а не створювати органи, які не будуть дієвими. Ми просто не маємо на це права ", - зазначив секретар Київради Володимир Прокопов.

У пояснювальній записці проекту рішення йдеться, що в 2010 році у зв'язку з ліквідацією районних рад в Києві була остаточно зруйнована цілісна система місцевого самоврядування в столиці і єдиним способом відновлення ефективного самоврядування в місті стало створення райрад.

Як відомо, 23 липня 2015 року Київрада прийняла рішення "Про управління районами міста Києва", за яким управління районами у Києві має здійснюватися районними радами.

Центральна виборча комісія призначила на 27 березня 2016 року вибори депутатів до районних рад Києва.

Початок виборчого процесу було оголошено на 6 лютого 2016 року.

27 січня Окружний адміністративний суд Києва призупинив вибори до райрад Києва. ЦВК подала апеляцію.  

29 січня представники 7 політичних сил підписали спільне звернення до президента з проханням забезпечити проведення виборів у районні міські ради Києва 27 березня.

А також подали заяви до Генеральної прокуратури та до Національного антикорупційного бюро.

1 лютого представники демократичних політичних сил спільно подали документи про реєстрацію членів районних у місті Києві виборчих комісій до Центральної виборчої комісії.

3 лютого ЦВК завершила прийом подань щодо кандидатур до складу районних виборчих комісій на виборах до райрад Києва 27 березня.

5 лютого Окружний адмінсуд Києва надав Центральній виборчій комісії роз’яснення рішення від 27 січня. За ним ЦВК заборонено формувати районні виборчі комісії для підготовки і проведення виборів до райрад Києва, призначених на 27 березня. 

Мер Києва Віталій Кличко не сказав чітко, чи підтримує відновлення райрад у Києві, чи ні. Він переконаний, що перш ніж говорити про райради – їх питання має бути врегульоване законодавчо - Верховною радою, а повноваження чітко визначені.

11 лютого вісім політичних партій вимагали у мера Києва та Київради звернутися до ЦВК для призначення нової дати виборів до райрад, але не пізніше квітня 2016 року.

17 лютого Апеляційний адмінсуд фактично відтермінував вибори у Києві, перезапустивши судовий процес щодо райрад за новим позовом ГО "Наждак".

Після цього депутати кількох фракцій Київради вимагали призначити вибори на 29 травня. Для цього вони просили мера Києва і Київраду звернутись з відповідним проханням до ЦВК.  

3 березня Київрада відмовилася просити ЦВК про призначення виборів до райрад Києва на 29 травня. 

В середині березня "Об’єднання "Самопоміч" зареєструє у Верховній Раді законопроект про призначення виборів до райрад Києва на 29 травня 2016 року.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ