Постійна адреса публікації: http://kiev.pravda.com/news/5742fad74a136/
Українська правда
Київ

На Либідській почали демонтувати пам’ятник Чекістам. ФОТО

23.05.2016  15:43


Фото з facebook Мар'яни П'єцух

Комунальники розпочали демонтаж пам’ятника Чекістам на Либідській площі.

Про це у facebook повідомила журналіст Мар’яна П’єцух.

"Чекістів таки почали демонтовувати. Зараз знімають цоколь, щоб обстежити основу пам'ятника, щоб розуміти, як його далі демонтувати. Поруч стоїть автокран, робочі кажуть, що кран – для плит з цоколя, нині саму стелу не зніматимуть, бо ще не придумали як", - написала вона.

Пізніше журналіст додала, що саму стелу будуть зносити 24 травня.

 

Як відомо, раніше народний депутат, радник мера Києва з питань благоустрою Дмитро Білоцерковець заявив, що Київ займає перше місце серед українських міст за виконанням закону про декомунізацію.

Мовляв, у місті вже перейменували 146 зі 159 визначених на перейменування вулиць. Крім того, у столиці залишилося демонтувати лише 5 комуністичних пам’ятників: пам’ятник Чекістам,огорожа на мосту Патона,  стінка на метро "Театральна", Батьківщина-Мати та пам’ятник Щорсу. 

Наразі демонтовані об’єкти тимчасово звозять на територію аеропорту у Жулянах.

Як відомо, у вересні 2015 року Український інститут національної пам'яті склав перелік пам’ятників і пам’ятних знаків Києва, що підлягають демонтажу відповідно до закону про декомунізацію. У списку було більше 100 об'єктів. 

За даними КМДА, у столиці мали намір демонтувати майже 80 меморіальних дощок у рамках декомунізації, і частину з них – відправити в музей.

Водночас, за словами голови Інституту національної пам'яті Володимира В’ятровича, Київ зайняв останнє місце серед українських міст за результативністю виконання закону про декомунізацію. Зокрема в частині, що стосується демонтажу пам'ятників та пам'ятних знаків.

В’ятрович пообіцяв, що після 21 травня його Інститут буде готувати судові позови проти КДМА за саботаж закону про декомунізацію.

Українська правда. Київ 

© 2008-2018, Українська правда - Київ
Використання матеріалів сайту дозволено лише з посиланням (для інтернет-видань - гіперпосиланням) на сайт.