На Либідській почали демонтувати пам’ятник Чекістам. ФОТО



Фото з facebook Мар'яни П'єцух

Комунальники розпочали демонтаж пам’ятника Чекістам на Либідській площі.

Про це у facebook повідомила журналіст Мар’яна П’єцух.

"Чекістів таки почали демонтовувати. Зараз знімають цоколь, щоб обстежити основу пам'ятника, щоб розуміти, як його далі демонтувати. Поруч стоїть автокран, робочі кажуть, що кран – для плит з цоколя, нині саму стелу не зніматимуть, бо ще не придумали як", - написала вона.

Пізніше журналіст додала, що саму стелу будуть зносити 24 травня.

 

Як відомо, раніше народний депутат, радник мера Києва з питань благоустрою Дмитро Білоцерковець заявив, що Київ займає перше місце серед українських міст за виконанням закону про декомунізацію.

Мовляв, у місті вже перейменували 146 зі 159 визначених на перейменування вулиць. Крім того, у столиці залишилося демонтувати лише 5 комуністичних пам’ятників: пам’ятник Чекістам,огорожа на мосту Патона,  стінка на метро "Театральна", Батьківщина-Мати та пам’ятник Щорсу. 

Наразі демонтовані об’єкти тимчасово звозять на територію аеропорту у Жулянах.

Як відомо, у вересні 2015 року Український інститут національної пам'яті склав перелік пам’ятників і пам’ятних знаків Києва, що підлягають демонтажу відповідно до закону про декомунізацію. У списку було більше 100 об'єктів. 

За даними КМДА, у столиці мали намір демонтувати майже 80 меморіальних дощок у рамках декомунізації, і частину з них – відправити в музей.

Водночас, за словами голови Інституту національної пам'яті Володимира В’ятровича, Київ зайняв останнє місце серед українських міст за результативністю виконання закону про декомунізацію. Зокрема в частині, що стосується демонтажу пам'ятників та пам'ятних знаків.

В’ятрович пообіцяв, що після 21 травня його Інститут буде готувати судові позови проти КДМА за саботаж закону про декомунізацію.

Українська правда. Київ 

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ