У Києві залишилось демонтувати 5 комуністичних пам’ятників – Білоцерковець



Фото slovoidilo.ua

Київ займає перше місце серед українських міст за виконанням закону про декомунізацію. Наразі у столиці залишилося демонтувати лише 5 комуністичних пам’ятників.

Про це "Українській правді. Київ" повідомив народний депутат, радник мера Києва з питань благоустрою Дмитро Білоцерковець.

"Київ перебуває на першому місці в Україні по перейменуванню вулиць. У нас за законом про декомунізацію під перейменування підпадало 159 вулиць. Уже перейменовано 146, лишилось лише 13. У процентному відношенні поразите – Київ займає перше місце в Україні", - сказав він.  

За словами Білоцерковця, наразі на відкритий майданчик у Жулянах звезли демонтовані меморіальні дошки та більше 10 пам’ятників. Залишилось демонтувати 5 об’єктів.

"У нас з не декомунізованих залишаються такі об’єкти: пам’ятник Чекістам, огорожа на мосту Патона – тут треба передбачити, чим замінити радянські символи, які знімемо, і треба фінансування з бюджету; стінка на метро "Театральна", що закрита зараз полотном, там треба замовляти проект демонтажу, а також проект того, що буду встановлено натомість; Батьківщина-Мати – тут має бути реакція Мінкультури, бо це є об’єкт Мінкультури, місто до цього стосунку не має; пам’ятник Щорсу", - сказав він.

Білоцерковець додав, що наразі є питання щодо Щорса з тої причини, що в нього суперечлива біографія.

"Але навіть якщо буде рішення його демонтувати, то треба замовляти проект демонтажу, оскільки ці пам’ятники дуже великі. Проект демонтажу передбачає, що буде технічно прораховано, яким чином провести демонтаж, на скільки тонн кран замовити, яким чином демонтувати, щоб не порушувати правил безпеки праці. На це потрібні кошти",- пояснив він.

Також, за словами радника мера, є ще арка Дружби народів.

"І останнє – арка Дружби народів. Хоч вона і не під цей закон підпадає. Якщо буде прийнято рішення про демонтаж, то тут треба буде виділяти кошти на демонтаж з боку Кабміну, бо в міста на це коштів не буде, це дуже дорогий об’єкт", - пояснив він.  

Відповідаючи на запитання, чого київ не впорався вчасно з демонтажем, Білоцерковець пояснив, що депутати досі не змогли визначити майданчика під демонтовані пам’ятники.

"Ще починаючи з минулого року Департамент ба гострою і деякі депутати вимагали від Київради прийняти рішення, де буде музей окупації. Було рішення, що демонтажем займатиметься "Київблагоустрій", а щодо місця під музей мало бути окрема рішення", - сказав він.

"Я неодноразово звертався до партії "Свобода", щоб вони якомога скоріше запропонували альтернативне місце під музей, бо місця, які пропонувались, не проголосували. І зокрема, "Свобода" була проти. Однак, як я зрозумів, то "Свобода" не сильно хотіла, щоб пам’ятники демонтували і перевозили, бо вони вважають ці об’єкти можливістю для піару. Тому місця під музей досі немає", - підсумував Білоцерковець.

Як відомо, мер Києва дав доручення тимчасово зберігати демонтовані об’єкти у Жулянах.

Як відомо, у вересні 2015 року Український інститут національної пам'яті склав перелік пам’ятників і пам’ятних знаків Києва, що підлягають демонтажу відповідно до закону про декомунізацію. У списку було більше 100 об'єктів. 

За даними КМДА, у столиці мали намір демонтувати майже 80 меморіальних дощок у рамках декомунізації, і частину з них - відправити в музей.

Ірина Балачук, Українська правда. Київ  

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ