Демонтовані комуністичні пам’ятники звозять у Жуляни



Фото proukrainu.info

Демонтовані, у зв’язку з законом про декомунізацію, столичні пам’ятники тимчасово зберігатимуть на відкритому майданчику в аеропорту "Київ" у Жулянах.

Про це у facebook повідомив народний депутат, радник мера Києва з питань благоустрою Дмитро Білоцерковець.

"У зв’язку з тим, що міська рада Києва довгий час (уже скільки заблокованих сесій було) не може визначити місце, куди варто переносити пам’ятники, що потрапляють під закон про декомунізацію, мер Києва дав доручення визначити тимчасовим місцем зберігання один з відкритих майданчиків в аеропорту Жуляни", - написав він.

Білоцерковець долав, що наразі розпочалися переговори з Національним авіаційним університетом відносно того, щоб доповнити їх експозицію на відкритому майданчику цими пам’ятниками радянської ідеології.

"Усе має робитися цивілізованими методами, ми не місто вандалів. Для прикладу, такі музеї існують у Прибалтиці і Польщі. Такий музей буде допомогти поколінням не забувати, ті катастрофічні дії і їх наслідки, які радянська імперія несла українській землі", - підсумував радник мера.

Як відомо, 15 травня 2015 року президент Петро Порошенко підписав закони про декомунізацію

Закон зобов’язує місцеві органи влади демонтувати пам’ятники особам, причетним до організації та здійснення Голодомору 1932-1933 років в Україні, політичних репресій, особам, які займали керівні посади у комуністичній партії, вищих органах влади та управління СРСР, УРСР (УСРР), інших радянських республік тощо.  

У липні 2015 року столична влада повідомила, що пам’ятники та пам’ятні знаки у столиці, які потрапляють під  декомунізацію, зберуть в одному місці –  "Парку радянської окупації".   

Тоді розглядали 3 майданчики для музею. Зокрема, це територія навколо монумента Батьківшини-матері, територія ВДНГ (але вони перебувають у держвласності) та покинута територія на околиці Києва у Голосіївському районі площею 15 га, яку можуть віддати музею.  

Наприкінці 2015 року влада подумувала про можливість створення Парку історії радянської окупації уздовж вулиці Бережанської в Оболонському районі. 

У лютому під ці цілі пропонували ділянку розміром в 50 гектарів на вулиці Зрошувальній в Дніпровському районі. 

За словами голови Інституту національної пам'яті Володимира В’ятровича, Київ зайняв останнє місце серед українських міст за результативністю виконання закону про декомунізацію. Зокрема в частині, що стосується демонтажу пам'ятників та пам'ятних знаків.

В’ятрович пообіцяв, що після 21 травня його Інститут буде готувати судові позови проти КДМА за саботаж закону про декомунізацію.

Українська правда. Київ 

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ