Не бігати і не розкривати парасолю, або Як вберегтися від блискавки?



Фото photo.i.ua

Столичні рятувальники закликають місцевих жителів дотримуватися кількох простих правил, щоб уберегтися від блискавки.

Про це повідомляє сайт Держслужби з надзвичайних ситуацій Києва.  

"За прогнозами Укргідрометцентру, впродовж цього тижня на більшості території України спостерігатимуться короткочасні дощі, грози, місцями шквали та град. Велику небезпеку становлять грозові дощі, які частіше за все супроводжуються блискавкою – електричним розрядом. Блискавка є небезпечним явищем, що може призвести до травмування та навіть загибелі людини", - нагадали у ДСНС.

Скриншот з сайту Укргідрометцентру

Під час грози мешканцям радять дотримуватися таких рекомендацій:

- у приміщенні треба негайно зачинити всі кватирки, вікна, двері; вимкнути електроприлади з розетки; перебувати подалі від вікон, електроприладів, будь-яких металевих предметів; не користуватися водогоном та утриматися від розмов по телефону.

- на вулиці, у полі або на річці не ховатися у невеликих спорудах, наметах, серед острівців дерев – краще сховатися у будь-якому заглибленні; бігти до сховища слід нешвидко і злегка пригнувшись; перебуваючи у сховищі, ноги треба тримати вкупі, тим самим звузивши площу можливого ураження зарядом.

Також варто негайно позбутися всіх речей, що є при вас (знаряддя праці, годинники тощо); не лягати на землю, а сісти, злегка нагнувши голову.

Якщо гроза застала у човні на водоймі, найбезпечніше вибратися з води на берег, якщо це неможливо, то треба намагатися сидіти в човні нерухомо, витягнувши весла, а вплав слід добиратися повільно, не розмахуючи руками.

- під час прогулянки на велосипеді чи мотоциклі, треба терміново зупинитися, бо рухатися далі небезпечно. Водночас тим, хто знаходиться в автомобілі, небезпека не загрожує – варто лиш не забути зняти всі металеві антени з поверхні машини, які можуть притягувати розряди.

 Фото ДСНС

"Запам’ятайте: всі електричні прилади, зокрема мобільні телефони, є своєрідними приймачами для кульових блискавок. Тому в жодному разі не користуйтеся ними під час грози, натомість негайно їх вимкніть. Будьте розсудливі! Бережіть себе, своїх рідних та друзів!", - підсумували у ДСНС.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ