Київрада оголосила перерву в засіданні через побиття депутатів 21 квітня



Фото Олеся Маляревича з facebook

Мер Києва Віталій Кличко оголосив перерву в засіданні Київради до 17 травня.

Таке рішення було прийнятне на вимогу ВО "Свобода" і ВО "Батьківщина", які вимагали доповіді від поліції щодо "зелених чоловічків" у Київраді і побиття ними депутатів 21 квітня.  

12 травня депутати не розглянули жодного питання з порядку денного. Лише заслухали доповідь керні вика поліції Києва Андрія Крищенка й в.о. прокурора Києва Олега Валендюка щодо побиття депутатів.

Як повідомила у facebook керівник фракції "Батьківщина" Тетяна Меліхова, засідання перенесено до оголошення результатів розслідування питання стосовно побиття депутатів Київради у дворі Київради.

Кличко, виступаючи на засіданні 12 травня заявив, що коли в мерію прийшли "зелені чоловічки" і побили депутатів, його не було у місті.

"Мене не було в той день в Києві – я був у відрядженні у Флоренції. Події, які відбулися під Київрадою, не додають авторитету ні перед киянами, ні в країні, ні за кордоном. Були сутички, були зламані турнікети в приміщенні, багато людей прорвалися до будівлі. На жаль, у сутичках були побиті і депутати Київради", - нагадав мер.

Він наголосив, що такі "ганебні дії в майбутньому не повинні повторитись".

"Усі винні мають бути покарані", - сказав Кличко.

Він запросив керівника поліції Києва Андрія Крищенка і запропонував створити тимчасову слідчу комісію щодо подій 21 квітня.

Водночас депутатів обурило таке рішення. Вони висловили здивування, чому така комісія не була створена у день побиття – 3 тижні тому, а нині не оприлюднені результати її роботи.  

"Своболівці" висловили переконання, що мер намагається "спустити на гальма" цю справу, а поліція і прокуратура без діє.

"Ми хочемо знати, чому порушено справу про хуліганство, якщо було захоплено приміщення державної влади? Чому Андрій Крищенко надав для бандитів автобуси? Чому лідер цих тітушок був випущений з автобуса? Ми хочемо знати, що поліцією і прокуратурою зроблено за цей 21 день", - заявив народний депутат від "Свободи" Юрій Сиротюк.

Депутати наголосили, що "зелені чоловічки" потрапили до Київради через перепустки і вимагали притягнути до відповідальності аж до звільнення того, хто ці перепустки їм видав. 

Як відомо, 21 квітня фракції "Свобода", "Об'єднання "Самопоміч" і "ВО "Батьківщина" заблокували трибуну Київради, протестуючи проти будівництва паркінгу на Михайлівській площі. Київрада перенесла засідання на 28 квітня, 

Того ж дня невідомі особи у зеленій формі, бронежилетах і при зброї захопили перший поверх Київради, а пізніше побили депутатів від ВО "Свобода".

Засідання 28 квітня не відбулося - його перенесли на 12 травня. 

Засідання Київради 12 травня не могло розпочатися 3 години через блокування трибуни. 

Як пояснила у facebook керівник фракції "Батьківщина" Тетяна Меліхова, засідання Київради довго не розпочиналося через те, що не відбулася погоджувальна рада. Крім того, депутати вимагали звіту начальника поліції щодо побиття киян біля озера Качиного, яке збираються забудувати, та побиття депутатів Київради у дворі міськради невідомими особами у камуфляжі та балаклавах 21 квітня.  

Українська правда. Київ 

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ