Безпечна вода, чистий пісок, рятувальники і фестивалі – яким буде пляжний сезон-2016?



Столичні пляжі матимуть достатню кількість рятувальників, медперсонал та чисті туалети, а моніторинг якості води проводитимуть за новою технологією – сучаснішою і оперативнішою.

Про це "Українській правді. Київ" розповів керівник КП "Плесо" Денис Пікалов.

"Купальний сезон традиційно стартуватиме в останній декаді травня. Це пов’язано не стільки з підготовко, як з погодними умовами. Ми плануємо отримати санітарні паспорти для 9 пляжів Києва та підготувати 18 зон відпочинку біля води", - сказав він.

Наразі, за словами Пікалова, триває підготовка пляжів.

Рятувальники і медики

"Проводяться роботи з дератизації і дезінсекції, ремонтується старе і встановлюється нове обладнання, водолази обстежують дно водойм. І буквально вчора ми отримали нову піскоприбиральну машину. Також набираємо штат рятувальників, набрали штат медиків, укомплектовуємо необхідними ліками пляжні медпункти", - розповів керівник "Плеса".

Цього року кількість рятувальників зросте майже вдвічі, їх пости будуть стаціонарними і помітними, а самим рятувальникам збільшать заробітну плату.

Рятувальних постів буде 18. Вони будуть, як на пляжах, так і на деяких зонах відпочинку.

Рятувальники вже проходять навчання  

"Загалом у штаті буде 76 осіб (минулого року було 44 рятувальники) – по 4 особи на кожен пост. Вже розпочали навчання 50 молодих людей. Вони пройшли досить жорсткий відбір. Вони проходять курси, мають тренування на відкритому повітрі, наступного тижня розпочнуть тренування у басейні. Вимоги до них зросли, але і заробітні плата зросте майже вдвічі за рахунок оптимізації (більше 4 тисяч гривень)", - розповів Пікалов.

і навіть на воді  

Медпункти забезпечені знезаражуючими, кровоспинними засобами і ліками для літніх людей (для гіпертоніків, тих, хто має серцево-судинні захворювання), бо саме з такими проблемами найчастіше стикаються медики на пляжах. Ці послуги надаватимуться безкоштовно.

За словами Пікалова, до медиків кожного літа звертаються 2000 тисячі осіб зі скаргами на поранення чи погане самопочуття.

"Ще 150 звернень надходить про загублення дітей. Але цього року ця проблема буде частково вирішена. Сказати, що діти не втікатимуть, ми не можемо, але тепер їх буде простіше знайти. Відтепер рятувальні пости будуть стаціонарними, вони будуть помітними. До них можна буде підійти і сказати, що загубилась дитина. Рятувальник передасть таке повідомлення по рації", - сказав Пікалов.

Він додав, що на кожному стаціонарному пості працюватиме по два рятувальники. Але на їх допомогу варто розрахувати лише на обладнаних пляжах, і лише з 10:00 до 20:00 – у той час, коли працює пляж.

За словами Пікалова, минулого року на міських пляжах загинуло 4 людей, троє з них це люди у віці за 70 років.

Безпечна вода і кольорові прапорці

"Цього року ми спільно з СЕС впровадимо новий моніторинг якості води. Він проводитиметься за технологією Colilert-18. Уже закуплені реактиви. Особливість цієї технології полягає в тому, що вона дозволяє отримати результат за 18 годин (раніше на це йшло 5 днів). Це дозволить ефективно реагувати на зміну води і за необхідності швидко закривати пляж", - сказав керівник "Плеса".

Він наголосив, що пляж закривають не лише у випадку лептоспірозу чи якоїсь інфекції.

"Пляж закривається, бо є індикатори про перевищення якогось рівня бактерій, фекальне забруднення якесь. Якщо цей рівень за якимись показниками виходить за норму, ми повинні закривати пляж. Якщо пляж закритий, то ми говоримо, що ризик підвищений, і краще не купатися", - сказав Пікалов.

Дізнатися про те, коли купатися заборонено, можна буде на сайті "Плеса" і на самих пляжах – про це свідчитимуть прапорці.

Стаціонарний пост рятувальників. Зелений прапорець свідчить, що вода - безпечна для купання 

"Якщо зелений прапорець – то купатися можна, якщо червоний – ні. На всіх пляжах ми оновимо інформаційні стенди, на них буде вивішуватися прапорець. Також він дублюватиметься на вишці рятувальника. Крім того, ми відновили, поки що лише у Гідропарку, систему колективного оповіщення. Також цю систему можна буде використовувати для пошуку дітей, які відішли погратися і загубилися. Для цього достатньо буде прийти до рятувальника і озвучити свою проблему", - додав Пікалов.

Клінінг

"Ми підвищимо рівень і якість прибирання пляжів. На великих пляжах працюватиме піскоприбиральна машина. Також замінимо урни – до отих 30-літрових урн, які часто були переповнені, ми додамо великі 120-літрові пластикові баки на колесах – їх ставитимуть зранку і вивозитимуть увечері", - пояснив керівник КП.

Слідкувати за порядком та благоустроєм проситимуть поліцію міста.

Крім того, пляжі обладнають туалетами. Де немає стаціонарних – встановлять "біо".

"Багато людей скептично до них ставляться, бо вони пахнуть, але ми обіцяємо не економити на їх чистці. Ми їх чиститимо щотижня, а за потреби і частіше", - сказав Пікалов.

Студенти одного з ВНЗ взялися пофарбувати пляжний реманент та елементи благоустрою на пляжах "Дитячий" та "Венеція"

Він також додав, що розглядається питання введення невеликої плати за користування туалетом.

"На рівні 2 гривень, щоб люди могли отримати сервіс хоча б у вигляді туалетного паперу", - додав Пікалов.   

Також на міських пляжах буде близько 40 душових кабін (20 відкрили минулого року, ще близько 20 планують обладнати найближчим часом).  

Нові послуги

Для людей з обмеженими фізичними можливостями планують закупити 2 крісла-амфібії, які можна буде безкоштовно замовити через сайт комунального підприємства.

"На жаль, ми не отримали бюджетних асигнувань, для придбання цього обладнання, але ми завернулись до підприємців з проханням придбати кілька таких крісел-амфібій. Перше ми очікуємо уже наприкінці травня. Ми плануємо, що наші рятувальники будуть навчені допомагати інвалідам. Ми розуміємо, що двох крісел не достатньо, але ми хочемо дати старт цьому, щоб люди, які не можуть ходити, могли хоч кілька разів виїхати на пляж і скупатися", - сказав Пікалов.

Крісло-амфібія. Цього року для Києва планують закупити два таких крісла.  

На "Дитячому" пляжі для колясочників облаштують і біотуалет.

Пляжні розваги

Для малюків розроблять освітні програми. Зокрема, школу плавання. А для решти відвідувачів планують проводити культурні, музичні та спортивно-оздоровчі фестивалі.

"Ми попросили у Департаменту розвитку підприємництва викреслити сезонну торгівлю з пляжів, а замість неї зробили фестивалі. Право на проведення фесту розігруватимуть на аукціоні серед підприємців, які у першу чергу спеціалізуються на проведенні заходів для сімей та дітей", - сказав Пікалов.

 Для дітей працюватиме школа плавання  

У планах – створення на пляжах повноцінних громадських центрів, які вранці працювали б, наприклад, як центр йоги, а ввечері, як кафе.  

Водночас з появою 3-G, КП "Плесо" вирішило не витрачати гроші на wi-fi.

"Сьогодні wi-fi не окуповується, заявок від підприємців ми не отримали, і продовжувати експеримент не плануємо. wi-fi на пляжах буде, але не від КП "Плесо", а від частини підприємців, з ти, що орендують там місця під свої об’єкти", - пояснив Пікалов.

Проблеми пляжів

За словами керівника КП "Плесо", чимало об’єктів підприємства страждають від вандалів – зловмисники ламають обладнання, розписують написами лавки, лежаки і туалети, нищать урни.  

"Буквально місяць тому за допомогою підприємців відкрили каналізований туалет на Тельбіні. Він навіть на ніч закривався. Однак пропрацював він лише 2 тижні – викрали "гусаки", побили раковину, навіть труби каналізаційні пошкодили. Ми його відновимо, звичайно. Але, на жаль, питання вандалізму на пляжах стоїть дуже гостро", - наголосив Пікалов.

Він додав, що щороку туалети доводиться ремонтувати з нуля – бо на початок сезону вони всі поламані, а обладнання з них розкрадене.

"Ми звернемося знову до поліції, але також прошу всіх киян не нищити майно, і не бути байдужими, коли помічають, що хтось нищить", - додав Пікалов.

У найближчі 5 років він мріє значно підвищити стандарти міських пляжів.

"Наша мета – стандарти. Щоб пляжі були комфортними і сучасними. А це в першу чергу інфраструктура і якісний сервіс", - підсумував Пікалов.   

Фото з facebook КП "Плесо" та "Пляжний Патруль"

Ірина Балачук, Українська правда. Київ 

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ