У Броварах 2 людей отруїлись рибою



Фото kulinaria.dobro-est.com

У місті Бровари на Київщині дорослий і дитина постраждали від небезпечного харчового отруєння – ботулізму після вживання сиров’яленої риби. Дитина – у важкому стані.

Про це повідомляє сайт Держсанепідслужби.

"Чоловік 37 років  та 10-річний хлопчик звернулись за медичною допомогою із симптомами нудоти, блюванням, туманом перед очима, м’язовою слабкістю. У дитини до того ж відмічались сітка перед очима, збільшення зіниць, гнусавість мови, роздвоєність контурів предметів, тремор м’язів та блідість шкіри", - відзначили в СЕС.

Нездужання фахівці пов'язують із вживанням хворими річкової сиров’яленої риби власного приготування.

"Обоє потерпілих госпіталізовані, чоловік у стані середньої важкості, дитина – у важкому.  Хворі отримують необхідне лікування", - йдеться в повідомленні.

У СЕС відзначили, що у Київській області подібні випадки отруєнь у побуті реєструються щорічно.

Усі випадки ботулізму пов’язані зі споживанням продуктів харчування, виготовлених у домашніх умовах (консервовані м’ясопродукти, гриби, риба сушена, в’ялена та копчена).

Цього року уже було зареєстровано два випадки захворювання на ботулізм – у Згурівському районі та місті Славутич. Обидва випадки пов’язані зі споживанням риби в’яленої невідомого походження.

Ботулізм – це смертельно небезпечне харчове отруєння, що виникає при вживанні продуктів, які містять ботулотоксин. Ботулотоксин – один з найсильніших серед відомих токсинів, що блокує нервову функцію і призводить до дихального і скелетно-м'язового паралічу.

Смертність в Україні від ботулізму сягає 20% усіх захворілих. Найчастіше ботулотоксин виділяють з в’яленої риби, м’ясних консервованих продуктів – паштетів, тушкованих м’ясопродуктів, консервованих грибів та овочевих салатів домашнього виготовлення.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ