Фахівці озвучили список найбільш зсувонебезпечних місць Києва



Фото pechersk.kievcity.gov.uа

У Києві більше сотні аварійних зсувонебезпечних ділянок, з них 11 мають статус надзвичайної ситуації. Ці місця потребують укріплення, проводити на них будівельні роботи небезпечно.

Про це пише "Сегодня" з посиланням на КП "Спеціалізоване управління протизсувних підземних робіт".

Днями стався зсув на вулиці Кіквідзе, 43 – землею накрило будмайданчик і кілька будівель, на щастя, ніхто не постраждав.

За словами головного гідрогеолога КП "СУППР" Василя Бокового, надзвичайна подія сталася через халатність забудовників, які планують там звести багатоповерховий житловий комплекс.

"Під час проведення земробіт на будівельній ділянці стався зсув насипного ґрунту, який знаходився на схилі. Сам схил не має аварійного характеру, а НП сталася через те, що був неправильно укладений ґрунт, в результаті чого утворився гострий ухил. З боку забудовника це було грубе порушення протизсувного режиму: він застосував неправильну технологію проведення земельних робіт при будівництві", – розповів Боковий.

Представники забудовника від коментарів утрималися.

 Небезпечна зона біля Олександрівської лікарні. Фото УП 

Ще одним небезпечним місцем є ділянка по вулиці Лук'янівській, 4. Цю дільницю  забудовник покинув, бо під час будівництва тут теж сильно підрізали схил.

Є небезпека для будівель на вулиці Глибочицькій: там будівельники встановили лише тимчасові підпірні стіни. Схожа ситуація і в Олександрівській лікарні.

"Для будівель лікарні поки гострої загрози від зсуву немає. Але трохи вище знаходиться ділянка забудовника, яка так і залишилась незабудована. Схил в цьому місці був сильно підрізаний з боку вулиці Богомольця. Там нічого поки не відбулося. Але немає гарантій, що все не впаде", – кажуть в СУППР.

Продовжує сповзати ґрунт і на вулиці Кудрявській, 37-41, загрожуючи десяткам гаражів.

Мешканці бояться за свої життя, мовляв, схил постійно сповзає, але ніякі роботи не проводяться.

 Зсувонебезпечне озеро Глінка. Фото kiev.segodnya.ua

Але в СУППР кажуть, що зміцнити все і відразі не можуть.

"Зміцнити одночасно всі ділянки неможливо – на це потрібні мільйони! Зараз ведуться роботи на ділянці вулиці Радченка – Зеленогірська, в процесі проектування – підпірні стіни на вулиці Локомотивній і Провідницькій. Вже є готовий проект на аварійні схили озера Глінки, і незабаром фахівці проведуть там протизсувні роботи", – сказав Боковий.

Міська влада заспокоює, що гроші на найбільш аварійні ділянки уже виділені.

"Але за необхідності будемо шукати додаткові кошти", – пояснив член бюджетної комісії Київради Олесь Маляревич.

Загалом цього року проведуть роботи на 9 зсувонебезпечних місцях на більше, ніж 70 мільйонів гривень.

 У грудні 2015 року стався зсув ґрунту на проспекті Червонозоряному, 14 (Лобановсього). Фото КМДА 

Зокрема, на озері Глінка (провулок Філатова) – на 30 мільйонів гривень, схилі Совської балки (вулиця Радченка) – 20,6 мільйона гривень, схилі на вулиці Нижньоюрківській, 53 – 10 мільйонів гривень, дніпровських схилах біля Пішохідного моста – 100 тисяч гривень, на вулицях Трьохсвятительській, 5/1а і Костельній, 10- 100 тисяч гривень, схилі на вулиці Ушакова, 22, 24 та 26 – 100 тисяч гривень, схилі біля озера у провулку Учбовому, 7 – 100 тисяч гривень, схилі Мишоловської балки (вулиця Кащенка, 154) – 100 тисяч гривень та на проспекті Лобановського, 14 – 17,4 мільйона гривень.  

На наступний рік влада запланувала проведення робіт на схилах Батиєвої гори (на ділянці вулиця Локомотивна – Краснодонська і Провідницька – Радісна).

 

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ