Біля Лаври може вирости 2 висотки – ЗМІ



Фото з сайту "Київміськбуду"

На вулиці Лаврській, 6 просто у буферній зоні Києво-Печерської лаври може з’явитися 6-ти або 9-поверховий готельно-офісний центр з підземним паркінгом, а на вулиці Лейпцизькій, 13 – житловий комплекс від "Київміськбуду".  

Про це пише газета "День".

Наразі дочірнє підприємство "Оазис", яке формально виступає автором та замовником проекту на Лаврській, 6, просить Київраду продовжити договір оренди землі.

Ділянку за вказаною адресою Київрада передала "Оазису" у 2005 році. Тоді компанія отримала землю в оренду на 5 років. Але у 2010 році Київрада змінила умови договору і продовжила оренду до 15 років.

Біля Лаври може вирости 2 висотки. фото газети "День"

Прокуратура Києва процедуру землевідведення оскаржувала у суді. Її назвали незаконною, оскільки землю виділили без розробки та погодження проекту відведення ділянки. Але Київський апеляційний госпсуд позов прокуратури відхилив.

Наразі "Оазис" намагається продовжити договір оренди через Київраду. 

У грудні минулого року депутати створили спеціальну робочу групу, щоб визначити, чи є для цього підстави. Однак станом березень робоча група свого вердикту не винесла.

За словами члена робочої групи депутата Київради Володимира Назаренка, його колеги-депутати ігнорують робочу групу.

"Я не можу призначити дату наступного засідання, оскільки не головую, а голова зі складу групи вийшов. Призначатись голова має за чиєюсь ініціативою, але ніхто не хоче брати у цьому участь, питання "зависло" у повітрі. Проте поки немає рішення про поновлення договору, нічого не відбудеться", - сказав Назаренко.

Він відзначив, що "Оазис" через низку інших підставних фірм був пов’язаний з власниками "Терра Банку", а також підтвердив, що питання продовження оренди лобіюють у Київраді.  

Щоб уберегти буферну зону від забудови, Назаренко пропонує просто не продовжувати договір оренди.

Ще однією гарячою точкою біля пам’ятки архітектури ЮНЕСКО є ділянка по вулиці Лейпцизькій, 13. На ній "Київміськбуд" має намір звести житловий комплекс. Згідно з сайтом забудовника, він матиме каскадну будову – від 7 до 17 поверхів, з вікнами від стелі до підлоги та видом на Дніпро та Києво-Печерську лавру.

Фото з сайту "Київміськбуду"

Наголошується, що усі необхідні дозволи на будівництво компанія отримала. Здати комплекс планують вже влітку 2017 року.

Експерти переконані, що "зелене" світло такій забудові дала розробка зонінгу для цієї історичної території.

За словами директор Центру пам’яткознавства НАН України Олени Титової, проблемних забудов у самому серці столиці може бути ще більше.

"Ми хвилюємось щодо забудови на території взуттєвої фабрики. Це буферна зона, майже територія Лаври, але там ще вичікують. Зараз багато йдеться про зонінг. Саме на цю територію він розроблений, і, хоч і не затверджений, дозволяє забудову біля Лаври", - пояснила Титова.

Нещодавно керівники кількох музейних та пам’яткоохоронних установ підготували спільне звернення до прем’єр-міністра, щоб прийняв постанову про заборону забудови та збереження історичного середовища архітектурно-містобудівного комплексу Києво-Печерської лаври та Києво-Печерської цитаделі.

Наразі Кабінет Міністрів переадресував звернення Міністерству культури та столичній владі.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ