Київрада просить правоохоронців розслідувати законність закупівлі вагонів метро у лізинг



Фото з сайту метро

Київрада просить прокуратуру та правоохоронців розслідувати законність купівлі КП  "Київський метрополітен" 100 вагонів метро у лізинг у ТОВ "Укррослізинг" у 2009 році.  

Про це йдеться у звіті тимчасової контрольної комісії Київради, озвученому 10 березня.

За словами члена ТКК Андрія Осадчука, за час роботи комісії проведено 5 засідань , 4 робочі наради з залученням представників КМДА, Київради, метро та правоохоронців.

"Уся історія закупівлі сповнена суперечностей, непрозорості, юридичних, управлінських та організаційних дефектів. Комісія встановила, що різними слідчими органами в період з 2010 року було порушено щонайменше 4 кримінальні справи, предметом яких були і є питання пов'язані із закупівлею 100 вагонів у ТОВ "Укррослізинг". Проте жодній особі не пред'явлено підозри", - сказав Осадчук.

Він додав, що наразі неможливо окреслити, коли закінчиться слідство.

Депутат нагадав, що 28 січня мер Києва доручив створити об'єднану юридичну групу із числа юристів Київрада, КМДА й КП "Київський метрополітен" для належної організації юридичного супроводу спірних правовідносин і напрацювання відповідної юридичної стратегії.

Осадчук наголосив, що наразі можна відзначити суттєву активізацію роботи всіх задіяних структурних підрозділів міста щодо напрацювання варіантів і рішень врегулювання спірних правовідносин з ТОВ "Укррослізинг".

На наступному засіданні Київради комісія просити депутатів продовжити термін її роботи.  

"А сьогодні комісія в терміновому порядку звертається до міського голови з проханням терміново звернутися до прокурора Києва та начальника поліції з вимогою суттєво активізувати розслідування існуючих кримінальних проваджень, та за наявності підстав, відкрити нові, що стосуються закупівлі 100 вагонів метро КП "Київський метрополітен" у ТОВ "Укррослізинг"", - підсумував Осадчук.

Як відомо, у 2009 році КП "Київський метрополітен" уклав договір "Укррослізинг" про купівлю 100 вагонів метро у лізинг.

За розрахунками підприємства, загальна вартість 100 вагонів мала скласти близько 800 мільйонів гривень, а сума першої оплати (15%) - 113,5 мільйона гривень.

У травні 2009 року Київрада дозволила КП "Київський метрополітен" купити 100 вагонів метро на умовах фінансового лізингу з правом викупу з їх постачанням у 2009 році.

Вартість угоди з "Укррослізингом" склала 1,39 мільярда гривень. При цьому КРУ встановила, що при такій закупівлі загальна сума втрат "Київського метрополітену" складе 770,8 мільйонів гривень з урахуванням лізингової плати. 

Депутати називали угоду "сумнівною" і "оборудкою на 770 мільйонів".

З’ясувалося, що "Укррослізинг" втридорога закупляв ці вагони у Росії і завозив їх обхідними шляхами, щоб сховатися від податкової.

У липні 2009 року Мінекономіки визнало недійсним проведений "Київським метрополітеном" тендеру на закупівлю 100 вагонів метро на умовах фінансового лізингу, за підсумками якого переможцем був вибраний "Укррослізінг".

Однак "Укррослізінг" в судовому порядку добився права постачати вагони для метро. 

25 березня 2011 року прокуратура Києва порушила кримінальну справу проти колишнього заступника начальника КП "Київський метрополітен" за підозрою в перевищенні службових повноважень при укладанні договору з компанією "Укррослізинг".

У грудні 2015 року Київрада взялася розслідувати законність укладення лізингового договору.

Українська правда. Київ 

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ