Київ укріпить будинок на Хмельницького: він продовжує руйнуватися



Фото КМДА

Київська адміністрація за бюджетні кошти укріпить стіни будинку на вулиці Богдана Хмельницького, щоб уникнути можливих нових жертв.

Про це "Українській правді. Київ" повідомив керівник Департаменту житлово-комунальної інфраструктури Дмитро Новицький.  

"Ми зараз домовились з НДІ будівельних конструкцій. Вони за вихідні дні зробили обстеження і надили звіт про стан будівлі. За ним видно, що є зміщення фасадної стіни – там де вікна. Є загроза подальшої руйнації будівлі, адже перекриття зруйновані", - сказав він.

"Ми проведемо протиаварійні заходи, щоб попередити подальше руйнування і загрозу безпеки і життю людей. Зараз НДІ будконструкцій продовжує свою роботу, найближчим часом він надасть проектне рішення, як зробити укріплення цієї стіни", - додав Новицький.  

Чиновник відзначив, що роботи проводитимуть за кошти резервного фонду. А потім їх відшкодують коштом власника – навіть, якщо це треба буде робити через суд.

Водночас Новицький не зміг навіть приблизно оцінити вартість робіт з укріплення, сказав, що це залежатиме від проектного рішення.

"Але це не будуть дуже великі кошти, адже нам сьогодні важливо забезпечити безпеку людей", - сказав він.

Новицький також назвав причину руйнування будинку – знесення стін і стелі і складання їх на стару підлогу 5-го поверху.

"Основною причиною руйнування будинку стало те, що робітники знесли внутрішні перегородки (стіни) і демонтаж даху (стелі 5-го поверху). Більше того, робітники оці демонтовані частини просто складали на підлогу 5 поверху. Балки не витримали і за принципом доміно зруйнували всі нижні поверхи", - сказав Новицький.  

Він додав, що міська влада не розглядає варіанту зруйнувати небезпечну стіну, яка може загрожувати життю людей.

"Такого варіанту ми не розглядаємо. Мова йде про пам’ятку архітектури, тому фасад важливо зберегти. Сьогодні ми розглядаємо лише варіант його укріплення. Подивіться, як зроблено на розі Володимирської-Прорізної. Там всередині все зруйновано, а  фасад збережено. Вдалі приклади – колишній ресторан "Лейпциг", а ще кращий приклад – це бізнес-центр біля Оперного театру, де архітектурна пам’ятка збережена, а всередині нова будівля", - підсумував Новицький.

Як відомо, 25 лютого в аварійному будинку на вулиці Богдана Хмельницького, 12-14 обвалились перекриття з 4 по 1 поверх. Під завалами опинились будівельники.  

Вранці 27 лютого з-під завалів на вулиці Богдана Хмельницького вилучили тіла двох загиблих чоловіків.

Міська влада нарахувала 48 аварійних будинків у Києві. Крім того, 101 будинок визнаний непридатним для проживання та 150 об’єктів нерухомості є такими, що мають незадовільний технічний стан.

Українська правда. Київ 

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ