ВДНГ хочуть забрати у комунальну власність. Щоб "ефективніше" розпоряджатися

24.02.2016  11:15 __ Ірина Балачук


ВДНГ. Фото lifekiev.com

Столичні депутати мають намір забрати комплекс "Експоцентру України" (ВДНГ) до комунальної власності, щоб ефективніше ним розпоряджатись.

Про це у facebook повідомив директор з розвитку Експоцентра Максим Яковер.

"Київрада розглядає рішення передати ВДНГ у комунальну власність. Очевидно, що це незаконно, але питання не в цьому. Офіційна мотивація депутатів полягає в тому, що вони вважають, що київська влада буде більш ефективно керувати підприємством", - написав він.

 Фото з facebook Максима Яковера

Пропозицію про передачу вніс депутат від "Самопомочі", перший заступник голови комісії з питань містобудування та землекористування Роман Марченко. 

Водночас нове керівництво комплексу ВДНГ не вражає таке рішення правильним.

"Як міська влада керує комунальною власністю можна зрозуміти по ЖЕКах, парковках, наземному пасажирському транспорту та низці інших дуже збиткових підприємств. Те, що в казні нема грошей на інвестиції в комплекс теж зрозуміло", - написав Яковер.

Він нагадав, що після розпаду СРСР часина об’єктів ВДНГ (торгові і громадського харчування) перейшли в комунальну власність і майже всі "були продані за хабарі".

"Тому мотивація депутата від "Самопомочі" банальна – спробувати забрати підприємство на баланс міста і в подальшому продати його забудовникам. Природно, що ми зробимо все, щоб цього не допустити", - підсумував Яковер.

Фото maxiwell83.livejournal.com

Водночас сам Роман Марченко відзначив, що жодного рішення про передачу ВДНГ до комунальної власності комісія не розглядала.

"Це було не рішення. Ніякого такого проекту рішення комісія не розглядала. Бо і проекту рішення немає. Мова йде лише про звернення. Я як депутат звернувся до профільних комісій з тим, щоб вивчити це питання", - сказав він у коментарі "Українській правді. Київ".   

"Корені цього питання в наступному – місто надає цьому державному підприємству знижку на оплату за землю 99,9%. Ми говоримо про те, що фактично задарма держава користується землею киян. При цьому кошти мали йти на фінансування цього парку. Але сьогодні держава фактично не фінансує цей парк. Тобто ні кияни ці кошти не отримують у свій бюджет, ні парк їх не отримує", - сказав Марченко.

Він пояснив, що мова йде про десятки мільйонів гривень на рік.

"Моє звернення стосувалося того, що треба звернути увагу на це питання – щоб депутати напрацювати пропозиції з цього питання", - сказав Марченко.

Водночас він додав, що дуже вітає дії нового менеджменту Експоцентру.

"До будь-яких позитивних змін ми ставмося позитивно. Але будь-які зміни не мають відбуватися на кишенях киян. Кияни мають отримувати якісь кошти з того. Тим більше, що у Києва держава вилучає 60% ПДФО, а сама не платить навіть за користування землею під ВДНГ. Моя ініціатива має на меті підтримати міський бюджет і підтримати розвиток самого комплексу. Ми взагалі не ставимо питання про зміну менеджменту", - сказав Марченко.

При цьому депутат зізнався, що з новим керівництвом комплексу не розмовляв ні про розвиток ВДНГ, ні про можливість його передачі до комунальної власності.

"Насправді ж наші комісії відкриті. Я певен, що хтось з представників менеджменту буде на них і ми будемо все обговорювати. У мене немає необхідності кулуарно це обговорювати, бо є майданчики, на яких це відбувається. Засідання комісій – один з таких майданчиків", - Марченко.

Він запевнив, що жодних намірів продати ВДНГ чи змінювати цільове признання землі немає.

"Таких планів немає. Тай це абсолютно неможливо. Там є парк і нічого іншого там не буде", - запевнив депутат.

Він додав, що 24 лютого на засіданні комісії Київради з питань культури будуть заслуховувати інформацію Департаменту фінансів про ВДНГ. Зокрема, чому знижка у платі на землю з’явилася, чому саме в такій сумі, скільки коштів сплачують за користування землею ВДНГ сьогодні, скільки місто отримує.  

ВДНГ. Павільйон №7. Фото bunilin.livejournal.com

У свою чергу Максим Яковер відзначив, що керівництво ВДНГ здивувало таке рішення депутата.

"Депутат ні з ким не обговорював таку ініціативу, а відразу написав листа до ДУСі з питанням розглянути і передати у комунальну власність, бо депутат Марченко вважає, що міська влада буде ефективнішим управлінцем. Я би хотів почути, у яких сферах, на думку депутата, київська влада є дуже ефективна", - сказав він.

"Якщо ми говоримо про ефективність і розвиток, то питання треба починати не з того, на чиєму балансі є підприємство. Починати треба з того, яку функцію воно виконуватиме, яка має бути концепція розвитку цього підприємства. Потім поговорити, які можуть бути джерела фінансування цієї концепції. Тоді назвати механізми і обмеження для залучення інвестицій. І тільки після цього ми можемо оговорювати, на чиєму балансі може бути підприємство у рамках знову ж концепції його розвитку", - пояснив директор з розвитку Експоцентра.

"Коли піднімається питання – не дискусія! – то перше враження складається, що питання йде не про розвиток. У нас не запитали ні про плани, ні про результати роботи, ні про зміни, які відбулися. Є підозра, що депутат не відділив якісь бізнес-інтереси навіть від партійних", - сказав він.

Яковер додав, що його не запрошували на комісію з питань культури, де 24 лютого заслуховуватимуть інформацію по ВДНГ. Але запевнив, що "все буде добре".

"Якщо у столичної влади є якість пропозиції і питання – ми дуже відкриті і з радістю надамо будь-яку інформацію. Ми відкриті до діалогу і дискусії. Ми будемо продовжувати розвивати комплекс", - підсумував Яковер.  

Українська правда. Київ 

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ