Розкопки на Поштовій: знаходять зброю, посуд, черепи і монети. ФОТО



Минулого року на Поштовій площі виявили унікальні знахідки – стародавню вулицю часів Київської Русі.

Наразі розкопки тривають, археологи знаходять чимало цікавих речей, пише "Сегодня".

Станом на початок лютого на об'єкті працює 15 осіб. Вони ретельно вивчають шари ґрунту XVI-XVIII століття і обіцяють розібратися з цим періодом до літа.

На розкопках археологи знайшли 4 дитячих поховання і близько 10 дорослих.

За словами директора центру археології Києва Михайла Сагайдака, у їхніх могилах не було дуже цінних речей, але були невеликі натільні бронзові та срібні хрести, тобто ці люди були християнами.

 

"Останки людей первинно оброблені. Влітку чекаємо приїзду групи вчених антропологів зі Швеції, які зможуть встановити навіть хвороби цих людей! Причому проведуть ці роботи за свої ж кошти – заради науки. Для створення сучасної експозиції на Поштовій потрібні глибокі наукові дослідження", – розповів Сагайдак.

Археологи також виявили будівлю XI століття (досліджувати її будуть пізніше), залізні стріли, ядра, кулі і фрагменти зброї, якими активно торгували в XVII столітті, заклепка від торгового судна та близько 70 срібних і мідних монет (польські початку XVIII століття і російські).

"Знайшли дуже багато фрагментів кераміки і скла. Знайдений посуд використовувався для приготування їжі, а деякий для перевезення вина або оливкової олії", – пояснили в центрі археології.

 

Також на Поштовій площі виявили величезну кількість останків тварин, серед яких кістки коней і собак, та цікаві зразки рослин.

"Шари наповнені зразками зерна різноманітних трав і дерев – зокрема дуба, а також насіння групи рослин родини пасльонових, не виключено, що це помідори", – зазначив Сагайдак.

Він не виключив, що за наявності фінансування можна буде їх навіть відтворити, адже це науковий напрям у світі добре розвивається.

Як відомо, у лютому 2015 року під час розкопок на Поштовій площі археологи на великій глибині знайшли частину вулиці середньовічного Києва.

27 лютого 2015 року будівництво на місці знахідки зупинили. Після цього міністр культури заявив, що забудовник з Поштової площі муситиме змінити проект.

12 березня 2015 року на розкопках стародавньої вулиці Київ стався обвал ґрунту, і археологи призупинили роботи.

У квітні 2015 року стародавню вулицю, знайдену на місці будівництва торгового центру на Поштовій площі, засипали землею. Таке рішення прийняла робоча група при Мінкульті, щоб зміцнити розкоп і захистити його від дощу і сонця.

Згодом мер Києва Віталій Кличко запевнив, що археологічна знахідка на Подолі буде збережена.

Заступник голови КМДА Ганна Старостенко заявила, що в рамках торгово-розважального комплексу на Поштовій площі планується відкрити підземний музей на місці стародавньої вулиці часів Київської Русі.

На початку червня 2015 року було створено інформаційний штаб, який почав напрацьовувати концепцію консервації та музеєфікації знайдених артефактів.

У жовтні 2015 року під час проведення розкопок на Поштовій площі дослідники виявили ще один осередок археологічних знахідок, що датуються серединою 17 століття.

Фото Сегодня

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ