КВУ проти відновлення райрад: вибори до них не потрібні



Фото brovary.pravo-znaty.org.ua

Районні ради у містах – це пережиток радянської системи, і вибори до них непотрібні.

Таку думку висловив гендиректор Комітету виборців України Олексій Кошель, повідомляє УНІАН.

"У Києві потрібно розвивати органи самоорганізації населення, а не плодити нові ради" - прокоментував Кошель майбутні вибори до районних рад Києва.

Він додав, що "районні у місті ради – це атавізм радянської адміністративної системи, коли повсюдно намагалися створювати місцеві ради".

За словами Кошеля, про це свідчить і те, що у Конституції України районні у місті ради згадуються лише у Перехідних положеннях: "тобто автори Конституції передбачали, що ці ради діятимуть протягом перехідного періоду, однак згодом зникнуть".

Він зазначив, що необхідність районних рад у місті є сумнівною з огляду на скорочення кількості міст, де такі ради існують.

"Крім цього, адміністративні межі районів у Києві утворені доволі штучно, тому не зрозуміло, кого саме ці ради будуть представляти. Адже існує лише одна територіальна громада Києва, яку представляє Київська міська рада", - пояснив Кошель.

До того ж, на думку голови КВУ, районні ради у місті призводять до збільшення кількості депутатів місцевих рад, що повністю суперечить як очікуванням виборців і передбаченим Коаліційною угодою зобов’язанням. 

Як відомо, Центральна виборча комісія призначила на 27 березня 2016 року вибори депутатів до районних рад Києва.

Початок виборчого процесу оголошено на 6 лютого 2016 року.

Як відомо, 23 липня Київрада прийняла рішення "Про управління районами міста Києва".

Ним встановлено, що управління районами у Києві здійснюється районними радами. Також цим рішенням депутати утворили Голосіївську, Дарницьку, Деснянську, Дніпровську, Оболонську, Печерську, Подільську, Святошинську, Солом’янську, Шевченківську районні ради.

Секретар Київради Володимир Прокопів переконаний, що сьогодні Київ не готовий до повернення районних рад.

Районні ради у столиці скасували у 2010 році.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ