У столиці оголосили конкурс ідей створення парку у Бабиному Яру



Фото konkurs.kby.kiev.ua

У Києві стартував міжнародний архітектурний конкурс ідей створення меморіального парку "Бабин Яр – Дорогожицький некрополь".

Про це повідомляє канадський благодійний фонд "Українсько-єврейська зустріч", який є організатором конкурсу.   

"Головний виклик, що стоїть перед організаторами  і майбутніми учасниками конкурсу полягає в органічному поєднанні усіх аспектів історії, за якого Голокост із виняткового явища перетвориться на символ усіх трагедій останнього сторіччя, а масовий розстріл київських євреїв – на стрижень усієї історії Бабиного Яру", - йдеться в повідомленні.

 

Відзначається, що конкурс має на меті запропонувати громадськості, державі та фахівцям ідеї цілісного меморіального простору як альтернативу зведення помпезних меморіалів чи встановлення окремих пам’ятних знаків.

У гуманітарному сенсі мета конкурсу полягає у створенні простору примирення через ідею спільної землі зі спільною трагічною історією, у просторовому – у створенні сучасного публічного цільного меморіального комплексу, інтегрованого у структуру міста засобами ландшафтного дизайну.

В освітньому сенсі мета конкурсу полягає у створенні засобами ландшафтного дизайну простору, що здатен доносити ідеї гуманізму, толерантності, демократії, громадянського суспільства, захисту прав людини, природної та духовної екології.

Об’єктом конкурсу є території, які включають: Бабин Яр – місце масових розстрілів і поховань під час нацистської окупації Києва та техногенної Куренівської катастрофи 1961 р.; історичний багатоконфесійний некрополь, що складався протягом сторіч і включав православні, єврейське, караїмське, магометанське, військові та інші кладовища.

Учасникам конкурсу рекомендують: НЕ пропонувати зведення нових будівель та великих споруд; НЕ проектувати нові пам’ятники; мінімізувати акцентоване використання національних, релігійних та політичних символів; НЕ проектувати паркани та відгороджені ділянки на зазначеній території.

Натомість їх просять надати пропозиції зі створення простору з можливістю розвитку в часі.

У журі конкурсу увійдуть архітектори та ландшафтні архітектори з різних країн – Ізраїлю, Іспанії, Німеччини, Великобританії, України тощо.

По завершенні конкурсу автори семи кращих пропозицій отримають грошові премії: 1 премія – 17 тисяч доларів, 2 премія – 12 тисяч доларів, 3 премія – 7 тисяч доларів та чотири заохочувальні премії по 3 тисячі доларів.

Автори семи кращих пропозицій отримають грошові винагороди за надання матеріалів для виставки – по 3 тисячі доларів упродовж місяця після отримання організатором конкурсу матеріалів для виставки.

Відзначається, що всі конкурсні пропозиції з іменами їхніх авторів, у тому числі дискваліфіковані, будуть опубліковані на веб-сайті конкурсу упродовж 2 тижнів з моменту оголошення результатів конкурсу.

Сім кращих конкурсних пропозицій будуть виставлені на підсумковій виставці у Києві.

Організатор наголошує, що він не є власником території і не має юридичного права на самостійну реалізацію проектів.

"Замовник зацікавлений в реалізації проектів конкурсу. Тому єдиний шлях – це послідовні дії з усвідомлення та переконання у необхідності такої реалізації як власників і землекористувачів, так і широкого кола інших зацікавлених організацій та широкої громадськості. Конкурс має стати першим кроком на цьому шляху", - підсумували в "Українсько-єврейській зустрічі".

Українська правда. Київ

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ