Третину Будинку профспілок віддадуть фірмі з орбіти заступника міністра фінансів



Фото petition.kievcity.gov.ua

Більше 30% Будинку профспілок віддадуть ТОВ "ІТТ-Нерухомість" з орбіти заступника міністра фінансів України Оксани Маркарової. Натомість компанія виступить інвестором реконструкції будівлі, що постраждала від пожежі під час Євромайдану.

Про це пише "Ділова столиця".

За словами голови Федерації профспілок України Григорій Осовий, інвестор відновить будівлю за 1,5 роки

"Натомість компанія отримає у власність більше 30% будівлі ФПУ. Це 5,5 тисячі м. Орієнтовний обсяг інвестицій у ремонт іншої частини будівлі (12,5 тисячі кв.м), яка залишиться у профспілок, – 160 мільйонів гривень", – сказав Осовий.

Він відзначив, що таке рішення було вимушеним. Спершу ФПУ шукала інвестора на умовах передачі частини будівлі в оренду на 10 років, але не знайшла.

Конкурсний відбір інвестора оголосили на початку року, тривав конкурс 8 місяців.

За словами голови наглядової ради благодійного фонду "Відродження будинку Профспілок" Володимира Саєнка, загалом було 7 претендентів.

"Деякі самі відмовилися від участі у відборі, а деяким ми відмовили, оскільки не були впевнені в тому, що ці компанії осилять такі інвестиції. В півфінал вийшли "ІТТ-Нерухомість" і "Драгон Капітал". Але остання вирішила припинити участь в інвестиційному конкурсі, пославшись на складну економічну ситуацію в країні і пов’язані з цим ризики", – розповів він.

Генпідрядником ремонтних робіт буде компанія "Фенікс-Груп", що входить в "Планету-Буд".

Роботи у будинку профспілок розпочнуть 2 січня. Спершу відновлять каркас будівлі, потім комунікації і нарешті фасад.

Очікується, що термін окупності проекту складе максимум 8 років.

"ІТТ-Нерухомість" планує отримувати прибуток за рахунок здачі приміщень в оренду під офіси.

Видання відзначає, що для інвестора цей проект дуже вигідний.

"При вартості 1 кв м комерційної нерухомості в центрі столиці в $3 тисячі, він отримає 5,5 тисячі кв м за ціною трохи більше $1 тисячі в перерахунку за нинішнім курсом. Якби аналогічні приміщення компанія купувала за ринковою ціною, це обійшлося б їй більш ніж у 400 мільйонів гривень", – пише "Ділова столиція".

За даними єдиного держреєстру юридичних та фізичних осіб-підприємців, засновником "ІТТ-Нерухомість" є офшорна кіпрська компанія "Амервіно інвестментс ЛТД".

До 2014 року співвласницею компанії була Ганна Маркарова, сестра заступника міністра фінансів Оксани Маркарової.

"ІТТ-Інвест", яка також входить до групи "ІТТ" і є її провідною компанією, на третину належить Данилу Волинцю – чоловікові заступника міністра фінансів Оксани Маркарової.

Сама Макарова, за її словами, очолювала "ІТТ-Інвест" 12 років – з 2003 по 2014 роки.

Як відомо, 27 листопада Федерація профспілок підписала інвестдоговір щодо відновлення Будинку профспілок, що постраждав від пожежі під час Революції гідності у лютому 2014 року.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ