Прокопів сподівається, що забудовник "монстра" на Подолі знесе незаконні поверхи



Фото stroyobzor.ua

Секретар Київради Володимир Прокопів сподівається, що ТОВ "Пателі Лізинг", який звів скандального "монстра" на вулиці Нижній Вал, знесе незаконно збудовані поверхи.

Про це він сказав в інтерв’ю Ліга.net.

"Домовленості з забудовником поки не досягнуто, так само, як і у випадку з забудовою у Десятинному провулку. Тоді замовник чинив спротив до останнього, а врешті-решт був підписаний договір між Київрадою і забудовником про знесення двох поверхів. Сподіваюсь, що так само ми вийдемо з ситуації на Нижньому Валу", - сказав Прокопів.

При цьому, за його словами, ситуація з "монстром" на Подолі "значно складніша".

"Там мало знести два поверхи, бо все виглядає жахливо. Якщо порівняти те, на що був отриманий дозвіл, з тим, що збудовано, - то жах. Із ситуації, що склалася, нема на 100% правильного виходу з точки зору права і здорового глузду", - сказав Прокопів.

Він також не зміг відповісти, чи прийме київ цю будівлю в експлуатацію,я кщо забудовник погодиться знести верхні поверхи.

"Поки важко сказати. Не може будівля в історичній частині міста бути вищою, ніж 27 метрів. Для мене загадка, як вони отримали дозвіл будувати вище. Для мене загадка, а до правоохоронців – питання", - сказав секретар Київради.

Як відомо, 22 вересня комісія Київради з питань землекористування та архітектури підтримала проект рішення, який зобов'язує забудовника ТОВ "Пателі Лізинг" демонтувати незаконні поверхи будинку на Нижньому Валу, 27-29.

7 грудня Комісія з питань архітектури прийняла рішення обмежити будівлю на вулиці Нижній Вал по висоті 4-5 поверхами без можливості влаштування атикових поверхів та мансард, або каскадного будівництва споруди в глибину кварталу.

Вразі невиконання цих вимог проект передбачає розірвання договору оренди земельної ділянки із забудовником.  

Як відомо, будівництво "монстра" майже завершено. Однак, забудовник фактично збрехав киянам, бо збільшив кількість поверхів у будинку після того, як оригінальний проект був погоджений на громадських слуханнях.

Замість запроектованих 6 поверхів будинок зараз має 14. Будівля розташована у частині історичного Подолу, де такі багатоповерхівки в принципі заборонені.

Варто відзначити, що те, що забудовник порушує містобудівні вимоги, було видно дуже давно – "незаконні поверхи" з’явилися ще кілька років тому.

У 2009 році відповідно до позитивного висновку ДП  "Укрдержекспертиза" Департамент містобудування та архітектури погодив проектну документацію для будівництва 7-поверхового об’єкта на вул. Нижній Вал, 27-29.

Повторна експертиза проекту проводилася у 2011 році, що призвело до зміни проектних рішень. Використовуючи прогалини у законодавстві, замовник ТОВ "Пателі Лізинг" скоригував проект до 13-ти поверхів.

У лютому Господарський суд Києва заборонив вводити в експлуатацію житлово-офісний комплекс на вул. Нижній Вал, 27-29.  

У серпні столичні жителі взялися збирати підписи проти житлового будинку "Подол Престиж" за адресою Нижній Вал, 27-29.

Можна підписати й електронну петицію про заборону введення в експлуатацію "будинку-монстра", який спотворює вигляд істиричного Подолу.

Мер Києва Віталій Кличко запевнив, що столична влада буде зносити будівництва, які ведуться з порушенням норм законодавства.  

Зокрема,у Києві демонтували незаконні поверхи у "будинку Філарета", що у Десятинному провулку. 

Українська правда. Київ 

 

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ