Жителі будинку, де обвалилась підпірна стінка, кричали владі про проблему ще навесні



Фото з сайту КМДА

Жителі будинку на Червонозоряному проспекті, 14, де вночі 1 грудня обвалилась підпірна стіна, повідомляли міській владі про можливі проблеми ще півроку тому.

Про це "Українській правді. Київ" повідомила місцева мешканка Анна.

За словами жінки, про те, що під будинком постійно підмиває пісок Солом’янській райадміністрації писали ще навесні.

"Наш дім стоїть на краю яру на Червонозоряному. Там щось підмивало і розмивало під ним. Ми писали петиції до РДА, але нам відповідали, що "нема грошей". І от сьогодні вночі обвалився в яр на гаражі фасад будинку", - бідкається Анна.

 Фото з сайту КМДА

Вона додала, що з одного під’їзду відселили мешканців, її квартира знаходиться у підїзді, який наразі не відселяють. Однак родина жінки побоялась лишатися у потенційно небезпечному будинку – вирішили перебути у родичів.

"Опалення там нема, води ніякої нема, добре, що світло є. О16:00 має зібратися комісія геодезистів, щоб вирішити, обвалиться будинок чи ні", - підсумувала Анна.

 Фото з сайту КМДА

Як відомо, за даними КМДА, наразі на місці події чергують півсотні рятувальників та працівників комунальних служб.

Через зсув тимчасового відселення потребує 38 квартир багатоповерхівки, де мешкають 83 особи (з них 17 дітей та 2 пенсіонерів).

За словами мера Києва Віталія Кличка, їх відселять у гуртожитки та готелі.

"Сьогодні ввечері ми отримаємо чітку інформацію від експертів, які зараз обстежують будинок. І тоді будемо вирішувати, чи ми можемо ремонтувати будинок, чи придатний він до подальшої експлуатації. Ввечері буде засідання штабу з цього питання", – підкреслив  Кличко.

Частина будинку нависає над яром. Фото з сайту КМДА

Мер зазначив, що столична влада проводить внутрішнє розслідування.

 якщо від мешканців будинку були скарги, а чиновники не відреагували, винні будуть притягнуті до відповідальності.

Наразі рятувальники та комунальні служби обрізають аварійно небезпечні ділянки зелених насаджень та приступили до звільнення 3-х автомобілів, які знаходяться у завалених деревами гаражах поблизу будинку.

Фото з сайту КМДА 

Як відомо,  уночі 1 грудня на Червонозоряному проспекті, 14 стався зсув грунту, внаслідок чого впала підпірна стінка житлового будинку. Пошкоджено гаражі та автомобілі. Жертв та постраждалих немає. 

Поліція розпочала кримінальне провадження за ч. 1 ст. 275 (Порушення правил, що стосуються безпечного використання промислової продукції або безпечної експлуатації будівель і споруд) Кримінального кодексу України.

Проводиться розслідування.

Українська правда. Київ 

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ