Кияни, які потребують гемодіалізу, скаржаться на якість медпрепаратів



Фото galnet.org

Пацієнти, які потребують гемодіалізу, скаржаться на якість препаратів, якими їх забезпечують у столичних лікарнях: від гемодіалізного розчину їм стає зле, у декого з пацієнтів виникає висипання на шкірі.

Про це "Українській правді" повідомили столичні мешканці.

За словами, пацієнтів, такі побічні ефекти спостерігаються відтоді, як замість розчину з Німеччини почали використовувати турецький порошок, який розчиняють у Києві.

При використанні пацієнтами за власний кошт інших розчинів вони почуваються краще. 

У Департаменті охорони здоров’я КМДА на запит "Української правди" запевнили, що про проблему знають і шукають шляхи її вирішення.

Департамент зазначає, що кислотний концентрат HEMO Acet 2 KCa виробництва ТОВ "Допомога 1", який було обрано на тендері, має необхідне свідоцтво і дозволений для застосування в Україні.

"Перша скарга надійшла ще у вересні від хворих, які проходять процедури в КМКЛ № 5. Але на той момент зафіксованих лікарями фактів побічної дії в рамках алгоритму фармнагляду перевірка не встановила", - йдеться в повідомленні.

Після повторних звернень для перевірки викладених фактів у Департаменті охорони здоров’я створили комісію, яка підтвердила факти побічних реакцій у декількох хворих.

"Наразі зазначена комісія письмово звернулася до МОЗ, профільних інститутів Національної академії наук та Нацакадемії медичних наук з проханням проведення лабораторного дослідження витратних матеріалів, що застосовуються при лікуванні хворих методом гемодіалізу", запевнили у Департаменті охорони здоров’я.

Відзначається, що згоду на проведення необхідних досліджень надали лише дві установи. Їм направили зразки концентрату для дослідження.

Також Департамент звернувся до Держслужби з лікарських засобів, яка контролює якість та безпеку лікарських засобів і медичних виробів, з проханням надати інформацію про якість та безпеку застосування кислотного концентрату, придбаного в процесі тендерної закупівлі.

"Департамент охорони здоров’я вкрай зацікавлений у з’ясуванні питання безпеки та ефективності життєво необхідної терапії хворих і робитиме все належне, щоб забезпечити їх якісним лікуванням", - підсумували у КМДА.

 
 

Як відомо, проблеми з гемодіалізом для людей з нирковою недостатністю у Києві виникають не вперше.

Восени 2014 року через борги уряду 416 людей, які потребували гемодіалізу, залишилися без ліків могли померти.

Кличко намагався домогтися виділення необхідних коштів із держбюджету. Однак уряд запевнив, що жодних боргів перед Києвом не має. 

Після акцій протесту людей, які потребують гемодіалізу, Київ перерозподілив кошти, виділивши суму на тиждень цих процедур

18 листопада, коли люди знову вийшли вимагати фінансування гемодіалізу в столиці, в Кабміні заявили, що грошей на це немає і що у браку медпрепаратів винен Київ, який неправильно розподілив столичні кошти.

Кличко ж звинувачує Кабмін у заборгованостях перед Києвом.

Згодом кошти на препарати таки знайшли.

Гемодіаліз — це механічне очищення крові від відходів, солей і рідин, необхідне пацієнтам, нирки яких недостатньо здорові для виконання цієї роботи. 

Українська правда. Київ

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ