Постійна адреса публікації: http://kiev.pravda.com/news/562f461d3baba/
Українська правда
Київ

"Київміськбуд" винен банку свого покійного президента 198 мільйонів

27.10.2015  10:38


Фото eveningkiev.com

ПАТ АКБ "Аркада" стягнуло 197,71 мільйона гривень з ПАТ ХК "Київміськбуд" як винагороду за перерахування грошових коштів на фінансування будівництва.

Про це пишуть "Наші гроші" з посиланням на рішення Господарського суду Києва від 15 жовтня.

Відзначається, що у 2002 році "Київміськбуд" і банк "Аркада" уклали договір, за яким банк зобов’язався створити фонд фінансування будівництва для залучення коштів фізичних та юридичних осіб.

"Київміськбуд" мав організувати спорудження об’єктів з використанням залучених коштів. Збудовані об’єкти передавалися у власність інвесторам – фізичним і юридичним особам.

У червні цього року "Аркада" звернувся до "Київміськбуду" щодо виплати йому 197,71 мільйона гривень винагороди за перерахування грошових коштів

"Київміськбуду" відмовив, посилаючись на те, що конкретний розмір такої винагороди, строки та порядок її виплати сторони у договорі не погодили.

Суд визнав, що розмір винагороди у договору справді невизначений. Однак встановлено, що банк надавав послуги "Київміськбуду". За період з 1 січня 2004 до 1 серпня 2012 року банк перерахував кошти в сумі 6,59 мільярда гривень.

За Цивільним кодексом, якщо ціна у договорі не встановлена, вона визначається виходячи зі звичайних цін, що склалися на момент підписання договору.

Звичайна ціна на послуги управителя фонду фінансування будівництва у 2002-2012 рр. складала 3% від фактично перерахованих сум, що в даному випадку складає 197,71 мільйона гривень.

У реєстрі судових рішень є дані, що "Київміськбуд" судився з "Аркадою" з приводу невиконання договору – неперерахування забудовнику залучених коштів.

Зокрема, за низкою об’єктів "Київміськбуд" намагається стягнути 63,64 мільйона гривень боргу. У січні цього року провадження у справі зупинили до проведення судової експертизи.

Власниками найбільших пакетів акцій банку "Аркада" є Костянтин Паливода (26,09%) і Володимир Поляченко (12,26%).

У 2002 році, коли банк підписав вищезгаданий договір з "Київміськбудом", Володимир Поляченком був президентом "Київміськбуду".

Поляченко зберігав посаду президента і голови правління до 2006 року до обрання народним депутатом.

У 2012 році Поляченко помер, але за даними Нацбанку, досі значиться власником акцій "Аркади".

Разом з тим, майже 30% акцій банку записано на компанії, які через офшорні схеми пов’язані з групою біглого міністра енергетики Едуарда Ставицького.

Також з цією групою був пов’язаний президент "Аркади" Сергій Сущев, якого було вбито у вересні.

© 2008-2018, Українська правда - Київ
Використання матеріалів сайту дозволено лише з посиланням (для інтернет-видань - гіперпосиланням) на сайт.