На Шулявці хочуть облаштувати трирівневу розв’язку з публічним простором. ФОТО



Столична влада має намір реконструювати транспортну розв’язку на перетині проспекту Перемоги та вулиць Гетьмана і Довженка.

Про це повідомляє прес-служба Департаменту містобудування та архітектури .

Передбачається, що нова розв’язка буде трирівневою, матиме велосмуги і простір для прогулянок.

"Необхідність у розробці проекту виникла у зв’язку з аварійним станом Шулявського шляхопроводу. Окрім того, цей транспортний вузол є надзвичайно перевантаженим і потребує збільшення пропускної спроможності", - йдеться в повідомленні.

У Департаменті відзначили, що розроблений у 2010 році інститутом "Київдормістпроект" проект реконструкції Шулявської розв’язки не відповідає пред’явленим вимогам.

Проект 2010 року 

Зокрема, він не збільшує пропускну спроможність вузла та потребує додаткових земель під будівництво третього лівоповоротного з’їзду. Для цього хотіли знести п’ятий цех заводу "Більшовик". 

Передбачається, що новий варіант реконструкції розв’язки біля метро "Шулявська" буде компактним та збереже п’ятий цех заводу "Більшовик", який є пам’ятником промислової архітектури періоду індустріалізації.

 

Крім того, за новим проектом, мають бути звільнені 2 земділянки, площею близько 1 га землі, які на сьогоднішній день зайняті лівоповоротними з’їздами. На них хочуть облаштувати два публічні простори. Пішохідні й транспортні потоки будуть повністю розведені в різних рівнях.

 

Наразі Департамент містобудування та архітектури замовив техніко-економічного обґрунтування реконструкції транспортної розв’язки.

 Порівняння двох проектів

Переможцем торгів і розробником першої стадії проектування визначено ПАТ "Київсоюзшляхпроект".

Відповідно до технічного завдання, "Київсоюзшляхпроект" має розробити проект трирівневої транспортної розв’язки з реверсним розподільним кільцем

Роботи мають бути виконані до лютого 2016 року. Їх вартість складає 1,18 мільйона гривень.  

Як відомо, проект реконструкції розв’язки на Шулявці затвердили ще у жовтні 2008 року. Тоді його оцінили у 300 мільйонів гривень. Тоді київська влада запевняла, що реконструкція Шулявського шляхопроводу завершиться до 2012 року.

Проект передбачав реконструкцію існуючої транспортної розв'язки з будівництвом естакади. Також проектом пропонувалось розширити дорожнє полотно з п'яти до восьми смуг, реконструювати два підземні пішохідні переходи з будівництвом ліфтових підйомників.

Однак, реконструкції заважав один з корпусів заводу "Більшовик", тому його пропонували знести.

Згодом у Київській міськадміністрації повідомили, що вартість проекту зросла уже до 400 мільйонів гривень, і що реконструкцію планують розпочати у 2015 році.

У січні  2013 році міська влада повідомила, що розглядає можливість побудови нової трирівневої розв'язки біля метро "Шулявська" на перетині проспекту Перемоги та вулиць Гетьмана і Довженка. Тоді вартість проекту оцінили у близько 150 мільйонів гривень, що було значно дешевше за проект, запропонований раніше "Київдормістпроектом".

У березні 2014 року у Департаменті містобудування та архітектури КМДА заявили, що реалізація проекту "Київдормістпроекту" на Шулявці неможлива.

Фото надані прес-службою Департаменту та з сайту petruk.in.ua.

Українська правда. Київ 

ЧИТАЙ ТАКОЖ
powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ