"Київзеленбуд" накупив тюльпанів у постачальника "липових" каштанів на 2 мільйони



Фото shop.interflora.com.ua

КО "Київзеленбуд" за результатами тендеру уклало угоду з ПП "ЕдМарліс" на постачання цибулин тюльпанів на 2 мільйони гривень.

Про це пишуть "Наші гроші" з посиланням на "Вісник держзакупівель".

Придбано 350 тисяч тюльпанових цибулин по 5,7 гривні.

Як відомо, компанія "Ед Марліс" Валерія Конотопа фігурувала у скандалі з висадкою каштанів на Хрещатику восени 2012 року.

Тоді КП по утриманню зелених насаджень Шевченківського району Києва провело тендер на висадку 289 каштанів породи Briotti (м’ясочервоні).

Його виграла фірма ТОВ "Професійний садівник". Але компанія не імпортувала каштани з Італії сама – посередником між "Професійним садівником" та італійським розсадником виступив "Ед Марліс".

У березні-квітні 2013 року каштани посадили, однак уже в травні виявилося, що не ті: дерева зацвіли не червоним, а білим.

Як з’ясувалося пізніше, лише два дерева з 285 каштанів, висаджених у квітні на Хрещатику, є анонсованими червоними каштанами сорту Бріоті – стійкого до молі і несприятливого середовища. Дві третини дерев виявилися звичайними кінськими каштанами.

Прокуратура Києва відкрила кримінальне провадження за зловживання при закупівлі каштанів, а збитки склали мільйон гривень.

Пізніше київські чиновники заявляли, що підміна червоних каштанів сорту Бріоті, призначених для висадки на Хрещатику, сталася в Італії. Водночас італійці це спростовували.

При цьому виникла також плутанина з ціною саджанців: радник голови КМДА Олександр Мазурчак заявляв, що один саджанець породи Briotti коштує €430, при цьому в квітні того ж року "Київзеленбуд" закуповував у "Ед Марліса" цей же сорт по 3 тисячі гривень за штуку.

У лютому 2014 року київський суд зобов’язав "Професійного садівника" пересадити каштани.

Крім цього, суд оштрафував директора "Ед Марліса" на 1,82 мільйона гривень за незаконне ввезення на територію України квіткової продукції.

У жовтні 2014 року "Київзеленбуд" накупив у "Ед Марліс" саджанців на суму 5,35 мільйона  гривень

У 2015 році мер Києва Віталій Кличко призначив директором "Київзеленбуду" Сергія Симонова, пов’язаного з близьким до Януковича екс-головою Держкомбісгоспу Віктором Сівцем.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ