Постійна адреса публікації: http://kiev.pravda.com/news/56248ebb1beec/
Українська правда
Київ

Біля нацпарку "Голосіївський" знову крадуть пісок – екологи. ФОТО

19.10.2015  09:33


Невідомі відновили діяльність незаконного кар'єру з видобутку піску біля села Ходосівка, на межі з містом Києвом та Голосіївським національним природним парком.

Про це повідомляють екологи Національного екологічного центру України

"На майданчику, що розташований впритул до заповідної зони національного парку, знову працює спецтехніка та невідомі особи, які крадуть пісок з річки Сіверки та вивозять його на продаж", - заявив заступник директора НЕЦУ Олексій Василюк.

 

За словами екологів, через діяльність 3 земснарядів, які працюють в заплаві річки Сіверки, утворились глибокі порожнини, куди стікає річкова вода, замість рухатись руслом у природному напрямку.

"Через це у заповідній зоні Голосіївського національного парку висохли численні болота та струмки, гинуть вільшняки та червонокнижні орхідеї, зникла популяція рідкісних болотних черепах та бобрів", - пояснив Василюк.

 

Він додав, що 17 жовтня на нелегальний кар’єр прибули представники громадськості та наряд поліції. Але затримали лише одного водія вантажівки із піском – решта працівників нелегальної копальні встигли втекти.

"Реакція громадськості не сподобалась власникам нелегального кар’єру. Близько 15:00 на майданчик, де працювала слідчо-оперативна, прибули тітушки та чоловіки у камуфляжі, близько 35 осіб, які представились бійцями батальйону "Айдар" та намагались, застосовуючи погрози фізичної розправи, чинити тиск на громадських активістів і працівників МВС", - додав Василюк.

 

За словами активіста Олександра Соколенка, міліція у 17 жовтня опечатала земснаряди, а зранку 19 жовтня невідомі знову працюють на опечатаних агрегатах.

"Миють пісок з самого ранку. Показати дозвіл на видобування вони не можуть", - сказав він у коментарі "Українській правді. Київ". 

 

Екологи відзначають, що правоохоронці "мляво та безрезультатно" розслідують кримінальні провадження проти власників нелегальної копальні, тому останні продовжують безкарно знищувати частину національного парку.

 Пісок продає десятками тонн ТОВ "КСМ група"

Як відомо, активісти виявили нелегальний видобуток піску на межі Голосіївського національного парку ще в середині вересня. Однак зловмисники, що крали пісок, досі не покарані і продовжують здійснювати незаконну діяльність.

Фото Олександра Соколенка.

Українська правда. Київ 

© 2008-2018, Українська правда - Київ
Використання матеріалів сайту дозволено лише з посиланням (для інтернет-видань - гіперпосиланням) на сайт.