Реставрацію Андріївської церкви планують закінчити у 2016 році



Фото fsac.org.ua

На реставрацію Андріївської церкви в Києві, яка є пам'яткою архітектури XVIII ст., держава виділила 4 мільйони гривень, роботи планують закінчити у 2016 році.

Про це повідомляє "Укрінформ" з посиланням на першого заступника гендиректора Національного заповідника "Софія Київська" Вадима Кириленка.

"Цього року нам за підтримки Міністерства культури виділили кошти – 4 мільйони гривень, і ми розпочали роботи", - сказав Кириленко. 

Він відзначив, що довгий час Андріївська церква перебувала в аварійному стані. Упродовж 2009-2012 років провели роботи з укріплення пагорба, на якому стоїть будівля церкви, та її фундаменту.  

"Ми проводили постійні спостереження і на даний момент констатуємо, що церква та схили пагорба знаходяться в стабільному стані. Аварійний статус знято", - наголосив Кириленко.

Він зазначив, що до кінця року за виділені кошти планується реставрувати більшу частину фасадів, укріпити схили та розпочати роботи з реставрації центральних сходів.

Завершити всі роботи планується в 2016 році, а оглядовий майданчик біля Андріївської церкви туристи зможуть відвідати влітку наступного року.

Видання відзначає, що ремонтно-реставраційні роботи проведе ТОВ "Екстер'єр-Будсервіс", авторський нагляд за проведенням робіт здійснює державний науково-дослідний та проектний інститут "УкрНДІпроектреставрація".

Як відомо, Андріївська церква в Києві збудована за проектом видатного архітектора Франческо Бартоломео Растреллі у 1747-1762 рр. Була діючою до 1961 року.

У 1968 році церква була передана Державному архітектурно-історичному заповіднику "Софійський музей" (з 1994 року Національний заповідник "Софія Київська").

У 2001 році постановою Кабінету міністрів надано дозвіл на проведення в Андріївській церкві богослужінь Українській Автокефальній Православній Церкві.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ