Постійна адреса публікації: http://kiev.pravda.com/news/560b9802d7ad4/
Українська правда
Київ

Кияни мають доступ лише до 15% берегів Дніпра. Інфографіка

30.09.2015  11:06


Мешканці Осокорків покрали спыльну землю

У межах Києва лише 15% берегів Дніпра облаштовані так, що столичні жителі можуть гуляти вздовж або купатися в річці. Усе інше – чагарники, паркани, дороги чи промзони.

Це попри те, що обмежувати доступ до водних об’єктів заборонено законом, пишуть Тексти.org.ua.

"Місто має лише кілька більш-менш облаштованих набережних – на Оболоні, Русанівці, Березняках та віднедавна на Поштовій площі – Києву більше нічим похвалитися. Решта придніпровських територій закриті для людей", - кажуть журналісти, що дослідили більшість берегової лінії в межах Києва на велосипеді, пішки і на моторному човні.

 
 

Серед тих, хто, попри закон, закриває киянам прохід до води – причали, яхт-клуби, ресторани на воді, нова багатоповерхова забудова, приватні будинки.

 
 

Наприклад, яхт-клуб біля елітного житлового комплексу "Рів’єра Ріверсайд", що біля мосту Метро, незаконно перекрив вихід до Дніпра, відгородивши берег парканами та посадивши охоронця на вході.

 

Найскандальніша забудова прибережної смуги останніх років — будівництво житлового комплексу "Сонячної рів’єри". Три елітні будинки підходять до самого Дніпра.

Тут для легалізації забудовник навіть організував висновок "Інституту Генерального плану міста Києва", що насправді це не берег "великої річки" Дніпро, а лише "середня річка" Десенка, і захисна смуга тут становить тільки 50 метрів. Проте паркан будівництва стоїть метрів за 10-20 до Дніпра.

 

Наприкінці липня цього року після тиску громадськості та низки акцій протесту будівництво заморозили.

"Але будівельний паркан стоїть, як і величезні насипи. Для киян берега поблизу будівництва не існує", - кажуть журналісти.

Ще один комплекс, що закриває доступ до води – "Ріверстоун". Тут навіть потенційні мешканці дорогих квартир будинку не зможуть нормально прогулятися над Дніпром. Про доступ усіх киян до річки в цьому місці взагалі не йдеться.

 

Крім того, журналісти нарахували близько 150 парканів мешканців, які вирішили вкрасти шматок суспільної землі.

"Найнахабніші власники ставлять на березі таблички з написом "Приватна власність" та обводять паркани колючим дротом. Ми позначили на мапі і таких порушників. Країна має знати своїх героїв :-) Як видно з карти, в основному такі випадки спостерігаються в районі дач на Осокорках", - кажуть журналісти Текстів.

 

Законодавство України забороняє будівництво в 100-метровій прибережній захисній смузі великих річок, якою і є Дніпро. Однак тут є виняток: у межах великих населених пунктів відстань від води регулює місцева влада.

Активісти і екологи переконані, що мерія має знести всі паркани над Дніпром і збудувати пішохідну доріжку вздовж усієї берегової лінії.

"Потрібна проста доріжка з дешевих матеріалів, але з освітленням, лавочками, дитячими майданчиками, смітниками і мінімальним доглядом. Щоб батьки з дитячим візком, велосипедисти, бігуни і всі кому хочеться могли вільно гуляти вздовж берега. Крім комфорту мешканців місто отримає нову площу, яку можна здавати в оренду дрібним підприємцям", - відзначають Тексти.

Наступний крок –  конкурс проектів і велика дискусія, як прибрати автомобілі з Набережного шосе і Набережно-Рибальської дороги, як повернути Дніпро місту в центрі.

Одним із варіантів рішення активісти бачать – збудувати над дорогою тунель, а зверху зробити прогулянкову зону з деревами, клумбами, кав’ярнями і зручним спуском до води.

Далі зайнятися промзонами і чагарниками.

Як приклад подібних змін журналісти наводять місто Барселону, яке ще в 70-х роках минулого століття було бідним і брудним.

 

"Нинішнє процвітання прийшло після міського редизайну. Він складався з багатьох компонентів. Один із них –  набережну очистили і віддали пішоходам". – підсумовують Тексти.   

Фото Texty.org.ua

© 2008-2018, Українська правда - Київ
Використання матеріалів сайту дозволено лише з посиланням (для інтернет-видань - гіперпосиланням) на сайт.