Близько 80% киян зможуть економити на опаленні до 30% коштів - КМДА



Фото UkraFoto

До початку опалювального сезону у Києві планують обладнати теплолічильниками 80% житлових будинків комунальної власності, що дозволить мешканцям заощадити близько 30% на сплаті за тепло.

Про це "Українській правді. Київ" повідомила начальник управління з питань енергозбереження Департаменту житлово-комунальної інфраструктури Олена Малежик.

Вона відзначила, що частина будинків уже мали тепло лічильники, у цьому році до середини жовтня заплановано встановити 4 тисячі будинкових лічильників тепла.

"Тож на початок опалювального сезону ми матимемо цифру у 80%, тобто близько 7 тисяч будинків будуть з лічильниками (загалом у Києві 11 тисяч 200 будинків, з них комунальної власності 8,5 тисячі, решта - ОСББ і ЖБК (за даними КМДА, вони майже всі мають теплолічильники) – ред.). Інші будинки плануємо обладнувати у наступному році", - сказала Малежик.

Водночас вона додала, що встановити лічильники технічно можливо не у всіх будинках – у багатьох немає підвалів, або теплопункти дуже малі.

Більше того, у деяких будинках встановлювати лічильники невигідно, бо тоді мешканцям доведеться не економити, а платити більше.

"У нас є будинки, де дуже великі тепловтрати. Це старі будинки, не утеплені будинки малоповерхової забудови, де великі сходові клітини і тоненькі стіни. Такий будинок на 2-3 поверхи споживає стільки ж енергії, як багатоповерхівка, бо там великі тепловтрати", - пояснила чиновниця.

Вона додала, що сьогодні міська влада шукає шляхи вирішення цієї проблеми.  

"У деяких будинках розглядаємо варіант добудови теплопункту, але тут все непросто – має бути окремий проект для кожного будинку – це ми лишаємо на 16 рік", - сказала Малежик.

Крім того, за її словами, наразі міська влада хоче зменшити тариф для тих споживачів, чиї будинки цього року не матимуть лічильників.

"Ми вже написали листи і в Мінрегіон, і НКРЕ, ми запропонували декілька варіантів, щоб знизити плату. Є будинки, де не опалюються сходові клітини, але йде на них нарахування, то ми просимо зменшити плату на якийсь відсоток. Треба щоб була якась соціальна справедливість", - пояснила Малежик.

За словами мера Києва Віталія Кличка, завдяки теплолічильникам загалом по Києву за опалювальний сезон вдатися зекономити близько 1 мільярда гривень.

Він пояснив, що якщо за квартиру у 50 кв. м родина платить близько 807 гривень, то після встановлення теплового лічильника сума зменшиться до 565 гривень.

У середньому установка теплового лічильника дозволить заощадити 43 тисячі гривень на місяць на весь будинок.

Українська правда. Київ 

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ