На Лаврській вирішили збудувати ще одну культову споруду


Патріарх Філарет закладе капсулу на відродження і відбудову дзвіниці Феодосіївського монастиря у Києві по вулиці Лаврській, 14.

Освячення наріжного каменя та закладення капсули на місці відродження пам'ятки відбудеться об 11:00 27 серпня, повідомляють "Українські новини".

Відзначається, що в урочистостях візьмуть участь віце-прем'єр, міністр культури та мер Києва.

Історія Свято-Феодосіївського ставропігійного чоловічого монастиря, бере свій початок з кінця XI століття.

Древні літописи свідчать, що під час перенесення мощів преподобного Феодосія з Дальніх печер до Успенського собору у 1091 р., ченці Печерського монастиря на чолі з преподобним Нестором зупинилися перепочити, поставивши раку з мощами преподобного на пень від зрубаного дерева.

Невдовзі навколо цього пенька почали траплятися чудеса, і він був використаний як престол церкви, збудованої над ним. Існування церкви з певністю може бути відстежене не раніше XVI століття.

Проте розповіді підтвердилися під час реставраційних робіт 1833 р. та 1980-х років, коли під престолом існуючого храму дійсно були виявлені рештки пенька.

Під час останніх досліджень під підлогою храму було знайдено могильник XIV—XV ст. У ризниці церкви колись були цікаві стародруки XVI ст.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ