Голову Святошинського району звинувачують у незаконному збагаченні



Фото з facebook Сагайдака

Громадська організація "Центр протидії корупції" звинувачує голову Святошинського району Києва Іллю Сагайдака у незаконному збагаченні і вимагає притягнути його до відповідальності.  

Про це повідомляє сайт проекту "Укр.Ав"

"Цей "новий" політик, який з’явився після Революції гідності і відразу за кілька місяців заклеїв своїми фотографіями всі сітілайти Києва, задекларував у тисячі разів менші статки, ніж лежать в нього на рахунках", - йдеться в повідомленні.

"Фактично, спосіб життя чиновника та його дорогі автомобілі не відповідають його декларації. Проаналізувавши декларації чиновника за 2013 та 2014 роки, виникають питання щодо джерел збагачення Сагайдака та його родини", - додає портал "Укр.Ав".

Статки 29-річного чиновника досліджували журналісти "Слідство.Інфо", які опублікували розслідування на сайті "Громадського".

У матеріалі йдеться про суттєве збільшення доходів та придбання цінних активів молодим чиновником.

Так, згідно з декларацією за 2013 рік, Сагайдак при доході в 30 тисяч гривень зміг покласти на банківський рахунок більше 240 тисяч. 

Натомість у декларації за 2014 рік при зарплаті в 57 тисяч загальна сума доходу вже складає майже 600 тисяч гривень.

Якщо вірити Сагайдаку, окрім зарплати, йому вдалось отримати дивіденди та продати майно, яке, до речі, не згадувалось у попередній декларації.

Окрім того, Сагайдак за 2014 рік задекларував ¼ квартири та 2 автомобіля преміум-класу, а саме "BMW 750 LI" 2012 року випуску, придбане з неймовірним дисконтом за 150 тисяч гривень, а також "Range Rover Autobiography" 2011 року випуску вартістю 570 тисяч гривень. Цікаво, що Range Rover Сагайдак перепродав "всього" за 350 тисяч грн.

Варто відзначити, що значні статки має дружина Сагайдака Ірина. За декларацією, у 2013 році вона заробила понад 4,5 мільйони, а на банківських рахунках мала більше 51 мільйона. 

Упродовж 2014 року Ірина Сагайдак придбала 6 земельних ділянок, 8 житлових будинків, 29 квартир, 15 гаражів-паркомісць та 8 об’єктів іншої нерухомості. 

У Святошинській РДА пояснили, що майно, яке знаходиться у власності Ірини, було отримано від її батьків.

"Слідство. Інфо" відзначає, що дружина Сагайдака є донькою Олексія Івченка ще одного "бідного" державного службовця, колишнього керівника НАК "Нафтогаз України".

Свого часу Івченко разом із близькими родичами, дружиною Галиною, доньками Іриною та Христиною заснували ТОВ "Європейська газова група" та ПАТ "Європейський газовий банк".

"Однак зараз компанії родини Івченків переживають не найкращі часи. Минулого року Фонд гарантування вкладів запропонував НБУ ліквідувати ПАТ "Європейський газовий банк" через неплатоспроможність, при цьому в листопаді 2014 року Єврогазбанк отримував кошти в якості рефінансування", - повідомляє сайт "Укр.Ав".

Невдовзі МВС розпочало кримінальне провадження за фактом привласнення коштів Фонду гарантування вкладів службовими особами Єврогазбанку.

"Укр.Ав" з посиланням на міліцію, відзначає, що шахраї уклали низку фіктивних депозитних договорів з підставними особами та організували схему фальсифікації операцій із заставним майном.

"Надалі власники Єврогазбанку намагались вивести "брудні" кошти зі сфери обігу тіньового капіталу з наданням їм видимості законного походження. Можна припустити, що придбання Іриною Сагайдак десятків квартир та земельних ділянок є легалізацією доходів, одержаних злочинним шляхом", - відзначили в "Центрі протидії корупції".

Громадська організація звернулась з заявою про злочин до генпрокурора. Однак та перенаправила заяву до прокуратури Києва. Столична прокуратура у свою чергу прийняла рішення не вносити відомості про злочин до ЄРДР.

Наразі в "Центр протидії корупції" звернувся до Печерського райсуду Києва зі скаргою на бездіяльність прокуратури Києва та з проханням "зобов’язати прокурорів розпочати досудове розслідування за фактом незаконного збагачення Сагайдака".

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ