Кінематографісти просять Кличка не називати київський сквер ім’ям Цоя


Національна спілка кінематографістів України просить мера Києва Віталія Кличка не називати сквер на Березняках ім’ям "російського співака і композитора Віктора Цоя".

Про це йдеться у листі на ім’я мера столиці, оприлюдненому на сайті НСКУ.

Кінематографісти нагадали, що 23 липня на пленарному засіданні депутати Київради погодили створення на масиві Березняки парку. А співголова фракції "УДАР" Андрій Странніков оголосив, що парку присвоять ім’я Цоя.

"Прийняте рішення є дуже цікавим – особливо в контексті подій, що відбуваються в Україні упродовж останніх півтора роки. Нова українська влада не раз афішувала прагнення покласти край совєтизації і зросійщенню вітчизняного культурного простору. Один лише приклад, про який ідеться, позбавляє нас надій на справжні перетворення, а заодно й віру у щирість прокламованих намірів", - йдеться у листі.

Кінематографісти пропонують переглянути це питання, з урахуванням того, що топоніміка столиці має відображати діяльність митців, які зробили вагомий внесок в українську культуру.

"Таким був і є український актор, кінорежисер, сценарист, лауреат Шевченківської премії Іван Миколайчук, який до самої своєї смерті 1987 року жив на Березняках, на вулиці Серафимовича, 5, неподалік майбутнього парку", - йдеться у листі.

Кінематографісти  нагадали, що Миколайчук є знаковою постаттю, бо з його творчістю пов’язано відродження українського кіно у 1960-70-ті роки. Він знімався у фільмах "Сон", "Тіні забутих предків", "Пропала грамота", "Білий птах з чорною ознакою", "Комісари", "Вавілон ХХ", "Така пізня, така тепла осінь", які принесли вітчизняному кіно чималу кількість фестивальних перемог та міжнародне визнання.

"Ми пропонуємо назвати парк у київських Березняках іменем Івана Миколайчука і саме там спорудити пам’ятник визначному митцеві", - йдеться у листі. 

Як відомо, 23 липня Київрада погодила створення парку імені співака Віктора Цоя зі сценою для шанувальників його творчості і молодих виконавців, стадіоном і спортивними об'єктами. Передбачалося, що назву парку обговорять на громадських слуханнях. 

Українська правда. Київ

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ