МАФи у Києві контролює 20 людей – чиновник



Фото з facebook Дмитра Білоцерковця

Ринок МАФів у столиці контролює близько 20 людей.

Про це в інтерв’ю ЛігаБізнесінформ заявив директор Департаменту міського благоустрою Дмитро Білоцерковець.

"Близько 70% МАФів належать крупним мережам, які об’єднують по 300-500 кіосків. Дрібний і середній бізнес орендує ці конструкції, сплачуючи по 8-12 тисяч на місяць. Весь цей ринок контролює, за нашими підрахунками, близько 20 осіб. Це дійсно багаті і непрості люди. Дуже велика кількість МАФів належить колишнім прокурорам, міліціонерам, чиновникам епохи Януковича", - сказав він.

"Прізвища багатьох з них не афішуються, а мені б не хотілось поширювати чутки. Але деякі власники мені відомі. Це Роман Солодкий, Борис Владецький, Руслан Соболь, брати Мунтяни та інші", - додав Білоцерковець.

Він додав, що міська влада вела перемовини з мережовиками, але ті не зацікавлені у компромісі.

"Наша позиція – незаконні об’єкти треба прибрати. А мережовики цього не хочуть. Їх завдання – зірвати прийняття будь-яких правил, бо тоді вони зможуть і надалі заробляти на оренді", - пояснив чиновник.  

Він відзначив, що в минулому році у Києві налічувалось близько 20 тисяч кіосків, з яких лише близько 6,5 тисячі працюють легально.

"За цей час нам вдалось демонтувати близько 8 тисяч таких об’єктів, тобто залишилось ще приблизно стільки ж. Переважна їх кількість на лівому березі столиці, правий берег очистили від незаконних споруд приблизно на 70-80%", - сказав Білоцерковець.

Він наголосив, що всі незаконно встановлені МАФи – це кримінал.

"Вони або кришуються криміналом, або належать представникам криміналітету. Ці люди готові захищати свої активи будь-якими методами: блокуванням демонтажів, погрозами застосувати зброю тощо", - сказав чиновник.

За словами Білоцерковця, сьогодні через спротив не вдається демонтувати більше 20 кіосків на день, а за появою нових нелегальних МАФів слідкують інспектори.

"За появою нових кіосків слідкують інспектори департаменту благоустрою, за кожним з яких закріплена своя територія. Також це питання контролюють і представники районних адміністрацій. Ми намагаємось демонтувати недавно встановлені МАФи у першу чергу, що б’є по кишені їх власників. За нашими підрахунками, вартість одної конструкції становить від 50 до 100 тисяч гривень", - пояснив Білоцерковець.

Що ж стосується об’єктів пересувної торгівлі і автокав’ярень, то міська влада затвердила схему з 229 місць, де такі об’єкти можуть стояти.

"Лише 229 місць, які запропонують усім охочим на конкурсі. Він пройде через 2 тижні. Ми відкриті до співпраці і готові розглядати нові майданчики для розміщення кавових машин. Але вони можуть працювати лише на парковках – кияни не хочуть бачити їх на тротуарах", - підсумував Білоцерковець.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ