Пожежу біля ЧАЕС міг спричинити підпал – екологи



Фото з Facebook Ольги Лаппо

Столичні екологи заявляють, що Чорнобильські ліси загорілись ще 26 квітня, а причиною пожежі міг стати підпал.

Про це "Українській правді. Київ" повідомив заступник голови Національного екологічного центру України Олексій Василюк.

Він пояснив, що про те, що загоряння сталися ще о 26 квітня свідчить сайт Космознімків пожеж. 

"Супутник Terra зафіксував два епіцентри вогню о 19.00, на заболоченій території в самому центрі зони, де ввечері не мало би бути людей. Більш цікаво що це сталось не 28-го квітня, а  двома днями раніше – 26-го", - прокоментував Василюк.

Супутник зафіксував 2 осередки займання у Чорнобильських лісах ще 26 квітня. Скориншт з сайту 

Природоохоронці впевнені, що у незаселеному районі, який оточений з усіх сторін суворою охороною, ввечері, коли на болотах випадає щільний туман, вогонь не міг сам виникнути, тим більше в кількох місцях одночасно.

"Припускаємо, що може йтись про підпал. І це може бути пов’язано з небажанням деяких суб’єктів погоджувати створення Біосферного заповідника в зоні", - відзначив Василюк.

До 27 квітня кількість термоточок зросла до 39

Він додав, що екологам відомі випадки, коли лісівники підпалювали ліси, щоб не допустити створення національних парків (наприклад – "Ізюмська лука" на Харківщині та "Самарський бір" на Дніпропетровщині).

"Тому буде і тут не дивно, якщо колись стане ясно, що Зону спалили лісівники, аби не дати оголосити її біосферним заповідником, або принаймні не дати включити в нього значну частину територій, цікавих лісникам", – підсумував еколог.

 Площа пожежі станом на 28 квітня

Як повідомлялося раніше, 28 квітня у зоні відчуження ЧАЕС розкинулась масштабна лісова пожежа.

Голова МВС Арсен Аваков повідомив, що ситуація з лісовою пожежею навколо Чорнобильської атомної електростанції загострилася.

"Полум'я знову атакує лісовий масив в напрямку об'єктів ЧАЕС. Верховий вогонь і різкі пориви вітру створили серйозну загрозу розповсюдження пожежі в 20-кілометровій зоні від ЧАЕС. У вогневій зоні близько 400 га лісу", - написав він на Facebook.

В.о. голови Держслужби з надзвичайних ситуацій Зорян Шкіряк запевнив, що станом на 20:43 ситуація щодо пожежі контрольована.

"Понад 200 рятувальників та 35 одиниць техніки наразі ліквідовують пожежу на території "Чорнобильської пущі". Завдяки вчасному залученню пожежної авіації вдалося "збити верхню пожежу" та оточити головні джерела загорань. Ситуація повністю контрольована", - цитує Шкіряка сайт ДСНС.

Також відзначається, що у разі необхідності будуть нарощені сили та залучені підрозділи ДСНС з Житомирської області та міста Києва, а також підрозділи МВС та Нацгвардії.  

Українська правда. Київ 

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ