Активісти просять уряд зупинити забудову біля ядерного реактора в Києві



Фото panoramio.com

Громадські активісти закликають президента і Кабмін зупинити незаконну забудову біля Інституту ядерних досліджень через високий ризик техногенної катастрофи.

Про це на прес-конференції заявив Сергій Петренко, який представляє інтереси мешканців проспекту Науки, 42, повідомляє УНІАН.

"Сьогодні забудовники, незважаючи на всі обмеження, намагаються забудувати територію, яка є зоною контролю навколо діючого ядерного реактора в Інституті ядерних досліджень за адресою проспект Науки, 47", - сказав Петренко.

За його словами, незважаючи на неодноразові звернення громадськості практично до всіх органів влади, державні органи не виконують своїх обов'язків і жодним чином не перешкоджають діяльності незаконних забудовників.

У свою чергу керівник відділу вимірювально-діагностичних систем Інституту безпеки атомних електростанцій НАНУ Олександр Кучмагра додав, що будівництво в захисній зоні навколо ядерного реактора може спричинити екологічну катастрофу ядерного характеру.

"Розташований в інституті дослідницький ядерний реактор – діючий, і на даний момент в нього завантажено ядерне паливо, отримано всі документи і ліцензії на роботу і проводяться енергетичні пуски цього реактора", - сказав Кучмагра.

За його словами, в зоні можливого будівництва житлового комплексу проходять резервні лінії водопостачання ядерного реактора.

"При роботі реактора, у разі будь-яких позаштатних ситуацій з основними лініями водопостачання повинні включатися резервні лінії водопостачання і забезпечувати нормальну штатну роботу реактора. У разі будівництва ці лінії будуть порушені, реактор буде зупинено і припинено всі наукові дослідження", - зазначив Кучмагра.

Він додав, що безпосередньо біля реактора розміщені ще дві установки інституту, які мають другу категорію небезпеки для персоналу і навколишнього середовища.

У зв'язку з цим, відповідно до законодавчих положень гарантування радіаційної безпеки України, навколо цих установок розміщується санітарно-захисна зона, у якій заборонено здійснювати будівництво високоповерхових житлових комплексів.

Як відомо, у 2014 році громадські активісти провели низку акцій проти незаконної забудови Києва та лісопаркових зон, а також проти прийняття нового Генерального плану столиці.

Ядерний реактор, встановлений в Інституті ядерних досліджень, використовується для проведення досліджень і наукових експериментів. Зокрема, в інституті виробляють короткоживучі ізотопи для потреб медицини, промисловості і досліджують вплив опромінення на конструкції промислових АЕС.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ