На Контрактовій площі новий будівельний конфлікт: мешканці повалили паркан. ФОТО



У центрі столиці розгорівся черговий скандал – у неділю під покровом ночі навколо скверу, що біля пам'ятника Петру Сагайдачному, встановили будівельний паркан.

Про це повідомляють активісти у Facebook-спільноті "Збережи старий Київ".

Встановлення паркану без будь-яких позначань та інформації, а також терміновий демонтаж бруківки вночі у сквері обурили місцевих жителів.

Небайдужі мешканці повалили загорожу, щоб перешкодити забудовнику. Не зупинили людей навіть пояснення голови району, що у сквері збираються реконструювати фонтан та покласти нову бруківку.

 Паркан навколо скверу ставили під покровом ночі

"Планується за рахунок міського бюджету (тобто наших з вами грошей) "покращити" зовнішній вигляд фонтана і замінити тротуарну плитку (не тому, що вона в поганому стані, навпаки, стан її ідеальний (подивіться на фото). Потім буде збудовано літнє кафе і кілька павільйонів (просто на траві, бо ж дійсно нащо на Контрактовій газон?). відвідувачі кафе отримають унікальну можливість насолоджуватися прохолодою фонтана, решті вільний вхід (підхід, доступ) буде неможливий", - обурився Андрій Смотрицький.

Він додав, що забудовник заявив, що плитка у жахливому стані і потребує термінової заміни, тому бруківку, яка насправді в ідеальному стані, почали терміново знімати і вивозити.

Кияни не розуміють, чому демонтують бруківку. Кажуть, вона в ідеальному стані. А якщо у інвестора є вільні гроші, то їх можна спрямувати на Гостиний двір або АТО 

"Отож або ми від імені громади подаємо в міліцію (можна і зразу до суду) на крадіжку комунальної власності (плитки) і вимагаємо надати громадськості проект до початку виконання робот, або фонтан ми побачимо лише у вікна нових-старих щасливих власників (ну або вам за "посидіти біля фонтана" доведеться заплатити)", - додав Смотрицький.

 

Мешканців обурило ще й те, що гроші на фонтан і нове кафе є, а на ремонт Гостинного двору, який уже кілька років руйнується немає.

Водночас народний депутат Ігор Луценко заявив, що цей конфлікт виник на рівному місці – просто через те, що мешканців належним чином не поінформували про реконструкцію фонтана.

"Я поспілкувався за мером Києва Віталієм Кличком. Кличко був засмучений атакою на, як він сказав, його будівництво. "Ноги повідриваю" – повторював Віталій Володимирович. За словами міського голови, він особисто знайшов інвестора, котрий готовий вкласти гроші у сквер, щоб відкрити його до Дня Києва. Чесно кажучи, мені теж стало сумно. Ну як так можна?!", - написав у блозі на "Українській правді" Луценко.

Він відзначив, що якби перед початком робіт широко проінформували громадськість, провели всебічне обговорення проектної документації на профільних комісіях у Київраді, то конфлікту можна було б уникнути.

Так має виглядати фонтан і сквер після реконструкції

"Попередня розмова з компетентною громадськістю та депутатським корпусом Київради зняла б 90% ризику конфлікту. І навпаки, паркан і будівельні роботи без попереднього інформування – це майже гарантія проблем, причому – на рівному місці. Шкодую, що страждають цілком добросовісні інвестори, через таку непрофесійність чиновників", - написав Луценко.

Як відомо, в середині лютого мер Києва Віталій Кличко підписав розпорядження про реконструкцію фонтана у сквері біля пам’ятника гетьману Петру Сагайдачному, що на Контрактовій площі. 

Чому про реконструкцію не проінформували громаду (наприклад, встановивши інформаційну дошку) і чому встановлювали паркан та починали демонтаж бруківки вночі, наразі невідомо. 

Фото Andrey Smotritsky та Olena Yeskina, відео Ганна Путова

Українська правда. Київ 

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ