Постійна адреса публікації: http://kiev.pravda.com/news/550682db5f511/
Українська правда
Київ

Антимонопольний комітет: кияни не повинні платити за повірку лічильника. Документ

16.03.2015  08:14


Фото kabanchik.com.ua

Антимонопольний комітет наголошує, що за повірку квартирних лічильників гарячої та холодної води повинні платити не кияни, а відповідні виконавці послуг.

Про це йдеться у відповіді АМКУ на запит депутата Київради Віталя Павлика, яку депутат оприлюднив у Facebook.

Згідно з відповіддю АМКУ, до жовтня 2014 року послуги повірки лічильників води, їх демонтаж та встановлення входили до складу тарифу на утримання будинків (квартплата).

Водночас наголошується, що більшість ЖЕКів таку послугу у свій тариф не включали.

З 10 квітня 2014 року виконавцями послуг з гарячого водопостачання визначено "Київенерго" та ТОВ "Євро-реконструкція", а з холодного "Київводоканал".

Відзначається, що у послугу гарячого водопостачання з 18 червня 2014 року включено повірку лічильників.

"Отже, з встановленням Нацкомісією тарифів, які містять витрати на повірку квартирних засобів обліку, споживачі, сплачуючи більше, ніж півроку за послугу гарячого водопостачання, вже сформували накопичувальний фонд для здійснення виконавцем комунальних послуг робіт, пов’язаних з повіркою засобів обліку води", - наголошується в АМКУ.

З 24 жовтня відповідною постановою Кабміну повірку лічильників холодної води включено до складової тарифу на холодне водопостачання.

Як слідує з рекомендації №1-рк від 03.03.2015, яку направив АМКУ до Нацкомісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг: "…положеннями нормативно-правових актів передбачено здійснення періодичної повірки, обслуговування та ремонту засобів вимірювальної техніки за рахунок підприємств і організацій, які надають послуги з водопостачання".

 
 
 

 

Варто відзначити, що кореспондент "Української правди. Київ", яку обслуговує ТОВ "Євро-реконструкція", проводила повірку лічильників у листопаді 2014 року. Повірка двох лічильників обійшлася у 240 гривень (запис на дешевшу повірку, вартістю 43 гривні за один лічильник був закритий упродовж кількох місяців). У ЖЕКові, ТОВ "Євро-реконструкція" та "Київводоканалі" наголосили, що повірку лічильників споживач має проводити за власні гроші.

Як відомо, депутати Київради на засіданні 19 березня мають намір розглянути проект рішення "Про заходи з недопущення порушення прав споживачів суб‘єктами господарювання, виконавцями послуг з централізованого водопостачання у місті Києві", який зобов’яже надавачів послуг виконувати закон і повіряти лічильники за власний рахунок.

За даними водоканалу лише холодних лічильнків станом на лютий 2015 року киняи повірили 85 тисяч штук. Повірка водоміра коштує від 43 до 120 гривень. Таким чином 85 тисяч лічиників обійшлися мешканцям столиці щонайменше у 3,6 мільйона гривень (якщо рахувати найнижчу вартість повірки у 43 гривні).

Як відомо, столична влада і монополісти наголошують, що мешканці міста мають повірити квартирні лічильники води до 1 червня власним коштом.

Водночас секретар Київради Олексій Резніков наголошує: про повірку лічильників має подбати надавач послуг, а не споживачі. З цього приводу він дав протокольне доручення на засіданні Київради, щоб підготували таке роз’яснення і опублікували у муніципальній газеті "Хрещатик".

Як відомо, наприкінці листопада 2014 року "Київводоканал" заявив, що нарахує додаткові куби води мешканцям, які не повірили квартирні лічильники, мають несправні лічильники або такі, у яких закінчився термін експлуатації.

У вересневих платіжках на компослуги киянам нарахували по 22 кубічні метри холодної води на кожну зареєстровану у квартирі особу.

Згодом у "Київводоканалі" пояснили, що кияни без лічильників мусять платити за своїх сусідів, які шахраюють.

Однак юристи відзначають, що дерти гроші з киян за повірку лічильника незаконно.

"Періодична повірка, обслуговування та ремонт (у тому числі демонтаж, транспортування та монтаж) квартирних засобів обліку проводяться за рахунок виконавця послуг, яким є ЖЕК", - пояснив "Українській правді. Київ" юрист.

28 листопада "Київводоканал" заявив, що готує нові розрахунки структури тарифу на холодну воду, які включають послугу повірки лічильників. Новий тариф обіцяли "найближчим часом" подати на розгляд Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

20 лютого "Київводоканал" заявив, що мешканцям столиці, які не повірять лічильники холодної води до 1 березня, нараховуватиме більшу плату за воду та водовідведення.

Українська правда. Київ 

© 2008-2018, Українська правда - Київ
Використання матеріалів сайту дозволено лише з посиланням (для інтернет-видань - гіперпосиланням) на сайт.