Акції протесту під мерією мають "російський слід" - ЗМІ



Фото "Сегодня"

Акції протесту, що були організовані під Київською адміністрацією у січні-лютому, мають "російській слід".

Про це пише LB.ua з посиланням на джерело близьке до керівництва МВС.

"За ними стоїть "Український вибір" (Віктора Медведчука) і споріднені структури. Звісно, це робоча версія... Видно, що акції добре підготовлені і проплачені. І зауважте, їх висвітлювали в основному проросійські ЗМІ", - повідомив співрозмовник видання.

Дві із трьох акцій організував так званий рух "Білих хустинок". Він офіційно не зареєстрований і дотепер нікому невідомий. Однак протест проводив за типовим сценарієм: проплачений мітинг за участю бабусь і студентів.

Організатором акції 28 січня в заявці на її проведення, поданій в КМДА, значиться Борис Новожилов — колишній директор дитячого табору "Артек", фігурант педофільського скандалу у 2009 році.

 

"У наш рух "Білих хустинок" входить близько 10 організацій, ветеранських, офіцерських... Хоча кількість охочих приєднатися щораз збільшується", — запевнив видання Новожилов.

Однак жодну з них він назвати не зміг, так само як і не зміг назвати конкретних причин проведення акцій.

"Причини – дуже банальні. Просто всі політики брешуть, брешуть і брешуть... Сьогодні люди не розуміють, як жити далі, вони шоковані курсом долара, тарифами на проїзд і так далі...", — переконаний Новожилов.

Факти підкупу учасників акції він коментує наступним чином:

"Наприклад, знаю одну ветеранську організацію, яка була на останній акції... До неї входить близько 30 осіб. Я приїхав поспілкуватися з її активістами до їхнього офісу на Печерській. І вони почали скаржитися, що не мають грошей, щоб доїхати на акцію. Якщо вважати це проплаченою акцією, то так, я дав їм 300 гривень, щоб вони купили жетони... Більше я коментувати не буду... Може хтось платив, може хтось комусь щось віддавав, може, це внески..."

Видання відзначає, що Новожилов уникав запитання, хто став ініціатором руху "Білих хустинок", а також запевнив, що хлопці в білих балаклавах, які вже двічі перекривали Хрещатик, не мають до руху жодного стосунку.  

Видання нагадує, що у 90-их роках Новожилов займався бізнесом. У 1997 від комсомолу його делегували на посаду керівника афганського клубу "Шураві" в Києві. А в 2011 році у багатьох ЗМІ його представляли як керівника афганської організації "Ніхто крім нас", що проводила низку акцій протесту проти політики Віктора Януковича.

Однак голова афганської організації "Ніхто крім нас" Олександр Ковальов запевняє, що Новожилов не має стосунку до афганців, і ніколи не був керівником організації.

"Я запросив його вести такі акції, тобто фактично він був найнятим ведучим", — розповів Ковальов.

Після акції афганців під ВР Новожилов активно взявся за політичну кар'єру, хоча у політичних колах крутився завжди. Зокрема, з 2005 року працював радником Державного управління справами — начальником Управління санаторно-курортного і готельного господарства, звідки і потрапив на посаду гендиректора "Артеку".

"В той час було модно політикам приїжджати в табір. Тому Новожилов добре знав політичний бомонд. Він товаришував з тодішнім головою ДУСі (Ігорем Тарасюком, керівником штабу Ющенка – ред.), який фактично і призначив Новожилова в "Артек", — зазначає співрозмовник видання.

У 2012-му Новожилов балотувався на виборах до Верховної Ради по мажоритарці в Дніпровському районі Києва, але набрав менше 1% голосів.

Дружина Новожилова — директор палацу "Україна" Інна Костиря, яку називають "правою рукою" і довіреною особою на виборах Михайла Поплавського. 

Новожилов і Поплавський  

Костиря також пробувала розпочати політичну кар'єру вслід за чоловіком. У 2014 році вона зареєструвалась кандидатом в депутати Київради на мажоритарному виборчому округу № 36 шляхом "самовисування".

Згідно з офіційною біографією Новожилова, нині він викладає в Київському національному університеті культури і мистецтв та в педагогічному університеті ім. М.П. Драгоманова. В останньому захистив кандидатську на тему: "Духовна культура як чинник формування іміджу політичного лідера".

Його дружина займається підприємницькою діяльністю. Так, згідно із декларацією про доходи Новожилова за 2011 рік на сайті ЦВК, він заробив 83 тисячі 137 гривень. Його дружина – 202 тисячі 291 гривню, з яких понад 20 тисяч гривень – дохід від її бізнесу.

Ще один організатор акцій під Київрадою – Віктор Мудрік – український боксер у першій середній вазі (до 69,855 кг).

 

Він представляв німецький клуб "Юніверсіум" (компанія "Universum Box-Promotion" була промоутером братів Кличків з 1996 року). Мудрік –  чемпіон Європи, чемпіон світу за версією WBO з 2005 року.

У травні 2008 року він балотувався на посаду Київського міського голови на позачергових виборах.  

Віктор Мудрік  

В автобіографії Мудрік зазначав, що з 2001 року був тренером СК "Либідь", а у 2007 році працював керівником гуртка Центру по роботі з дітьми та молоддю за місцем проживання в Дніпровському районі Києва.

Свої сили в політиці Мудрік знову попробував і в 2014 року на позачергових виборах в парламент по одномандатному виборчому окрузі в Київській області. Втім, за нього проголосувало лише 69 виборців.

Новожилов та Мудрік  

У Київраді, окрім версії дестабілізації ситуації в країні, розглядають і версію підготовки конкурента Кличку на виборах в жовтні цього року.

Як відомо, 9 лютого під мерією пройшла акція протесту, яка закінчився спалюванням шин. Мер Києва Віталій Кличко називає мітинг провокацією, влаштованою для російських ЗМІ.

13 лютого під КМДА пройшов пікет проти підвищення тарифів. Організація "Самозахист" назвала його "картинкою для Кремля".

26 лютого більше тисячі активістів перекрили проїжджу частину вулиці Хрещатик з вимогою відставки мера Києва Віталія Кличка. У своюКличко назвав мітинг спробою дестабілізувати ситуацію у країні.

Він також додав, що організатори акції відмовились від пропозиції міської влади зустрітись з керівництвом КМДА і обговорити вимоги мітингувальників у будівлі мерії.

На думку Кличка, вони "прийшли заявити про вимоги, і щоб акцію відзняли телекамери".

Згодом столична влада заявила, що мітинг, який проходив під станами Київської адміністрації 26 лютого, був добре зорганізованим і проплаченим. Мовляв, за участь в акції платили 30 гривень на годину, а автомобілістам, що перекрили Хрещатик – по 500.

 

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ