У Києві перейменують ще дві вулиці і площу


Комісія з питань найменувань прийняла рішення щодо перейменування площі Дзержинського на Либідську площу та вулиці Металістів – на вулицю Михайла Брайчевського.

Про це пише депутат Київради Павло Бригинець у Facebook.

Крім того, за його словами, вулиці Смирнова-Ласточкіна повернуть історичну назву – Вознесенський узвіз. 

"Повернення історичної назви вулиці не потребує громадського обговорення. А питання перейменування площі Дзержинського на Либідську площу, вул. Металістів на вул. Михайла Брайчевського вже пройшли громадські обговорення. Тому відповідні проекти рішення будуть внесені на одне з найближчих засідань Київради на розгляд депутатів", - повідомив депутат.

Як відомо, площа Дзержинського — площа в Голосіївському районі, що розташована між вулицями Великою Васильківською та Івана Кудрі, бульваром Дружби народів, Залізничним шосе, вулицею Антоновича і Червоноармійським провулком.

Вулиця Металістів — вулиця в Солом'янському районі, що пролягає від вулиці Академіка Янгеля до вулиці Вадима Гетьмана.

Вулиця Смирнова-Ласточкіна — вулиця в Шевченківському районі, що пролягає від вулиці Артема до Глибочицької вулиці, сполучаючи Кудрявець з Подолом.

Виникла на давньому шляху від Подолу до Старого Києва. З XVIII століття відома під назвою Вознесенський узвіз — від Вознесенської церкви, розташованої на ньому у 1718–1879 роках. У 1863 році офіційно перейменована на Іларіонівський узвіз.

Наприкінці 1920-х років узвіз було названо на честь професійного революціонера Івана Смирнова — з 1928 року (спочатку названа як вулиця ім. Смірнова), а 1931 році перейменована на узвіз Смирнова.

Під час окупації міста у 1941–1943 роках вулиця знову мала назву Вознесенський узвіз.

З 1944 року — узвіз Смірнова-Ласточкіна, але назва "узвіз" у практиці не узвичаїлася. Сучасна назва офіційно вживається з 1950-х років.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ