Київводоканал розповів, як нараховуватиме плату мешканцям, які не повірили лічильники



Фото kievvlast.com.ua

Мешканцям столиці, які не повірять лічильники холодної води до 1 березня, нараховуватимуть плату за воду та водовідведення за будинковими приладами обліку.

Про це на прес-конференції 19 лютого заявив директор розрахункового департаменту "Київводоканалу" Станіслав Каплуненко, повідомляє сайт водоканалу.

Він нагадав, що формула нарахувань в помешканнях без лічильників – це різниця між загальними показниками будинкового лічильника, показниками усіх квартирних лічильників і підприємців, які орендують приміщення в цьому будинку.

Ця різниця розподіляється між споживачами, які не мають квартирних лічильників, пропорційно до кількості мешканців, зареєстрованих у квартирі.

"Показники загальнобудинкових приладів обліку холодної води щомісяця фіксуються уповноваженими працівниками ЖЕО і "Київводоканалу", а потім передаються ЖЕО в ГІОЦ для формування квитанцій на оплату", - відзначили у водоканалі.

На сьогоднішній день повірка лічильників киянами триває.

За словами заступника гендиректора ДП "Укрметертестстандарт" Юрія Кузьменка, упродовж кампанії з повірки лічильників, яка розпочалася влітку 2014 року, кияни повірили близько 85 тисяч квартирних водомірів. З них 20% були визнані непридатними. 

"Відтепер Київводоканал через ЖЕО буде контролювати ці повірені лічильники, щоб розуміти, наскільки точно власники платять за спожитий обсяг води. Адже зараз підприємство має значні збитки через невідповідність обсягів холодної води, яку фіксує загальнобудинковий лічильник, і тими даними, за якими платять люди", – повідомив Каплуненко.

Як відомо, наприкінці листопада 2014 року "Київводоканал" заявив, що нарахує додаткові куби води мешканцям, які не повірили квартирні лічильники, мають несправні лічильники або такі, у яких закінчився термін експлуатації.

У вересневих платіжках на компослуги киянам нарахували по 22 кубічні метри холодної води на кожну зареєстровану у квартирі особу.

Згодом у "Київводоканалі" пояснили, що кияни без лічильників мусять платити за своїх сусідів, які шахраюють. Також водоканал нагадав, що мешканці мають повірити лічильники власним коштом. Повірка водоміра коштує від 43 до 120 гривень. 

Однак юристи відзначають, що дерти гроші з киян за повірку лічильника незаконно.

"Періодична повірка, обслуговування та ремонт (у тому числі демонтаж, транспортування та монтаж) квартирних засобів обліку проводяться за рахунок виконавця послуг, яким є ЖЕК", - пояснив "Українській правді. Київ" юрист.

28 листопада "Київводоканал" заявив, що готує нові розрахунки структури тарифу на холодну воду, які включають послугу повірки лічильників. Новий тариф обіцяли "найближчим часом" подати на розгляд Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

З 1 липня 2014 року у Києві гаряча вода подорожчала більш ніж на 70%, а холодна - на 130%. Також з 1 липня зросла вартість теплопостачання Києва і квартплата (на 90%)

Українська правда. Київ 

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ