Лісники Київщини хочуть знищити 4 тисячі заповідних дерев – екологи



Лісники мають намір вирубати близько 4 тисяч заповідних  древ у заказнику "Урочище "В’язове", що у Бриспільському районі на Київщині.

Про це "Українській правді. Київ" повідомив заступник голови Національного екологічного центру України Олексій Василюк після наради з питань заповідної справи, що проходила 17 лютого у Департаменті екології та природних ресурсів Київської ОДА.

За його словами, на нараді головний лісничий ДП "Бориспільський лісгосп" Анатолій Гусак клопотав про надання дозволу на санітарну рубку обсягом 1400 кубометрів деревини.

При цьому Василюк відзначив, що переважна частина території заповідного урочища зайнята заболоченим вільховим лісом, який не потребує таких рубок.

"Ми порахували, що при звичайній повноті чорновільхових насаджень, заявлена рубка мала би охопити не більше 6-10 дерев на гектар. При цьому, саме у заболочених лісах із 4-5 типом лісорослинних умов практично виключені об’єктивні підстави для проведення санітарної рубки. У таких лісах не  буває пожеж, тут не зростає коренева губка тощо" – розповів Василюк.

Він пов’язав наміри вирубки вільхи у заказнику пов’язані з тим, що вільха є дефіцитною деревиною, затребуваною для виготовлення фанери.

У цьому переконаний і еколог Міжнародної благодійної організації "Екологія - Право – Людина" Петро Тєстов.

"Вільхова "вагонка" - один з кращих матеріалів для оздоблення саун. Ми переконані, що за своїми "стандартами", керівництво ДП "Бориспільський лісгосп", сприймає заказник винятково як стигле насадження вільхи, на яку сьогодні є попит. Тому й шукає шлях отримати дозвіл вирубати найцінніші дерева", - заявив Тєстов.

Екологи звернулись до Департаменту екології та природних ресурсів у Київській області з проханням не погоджувати необґрунтовану вирубку, а прискорити створення заказника "Болото Карань та Глуховщина" на території Бориспільського лісгоспу.

Як відомо, заказник "Урочище "В’язове" створений на площі 336 га ще у 1988 році для збереження колонії чапель та унікального комплексу заплавного лісу. За словами екологів, на території заказника забороняється проведення рубок.

Українська правда. Київ 

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ