У "Софії Київській" може завалися частина огорожі - ЗМІ



У "Софії Київській" може звалитися ще одна частина огорожі 1960-х років.

За словами експертів, це може статися з дня на день, якщо не будуть проведені ремонтні роботи, пише "Сегодня".

Однак ремонтувати стіну планують тільки навесні.

Як відомо, минулої осені в заповіднику "Софія Київська" обвалилося близько 50 метрів паркану.

Тоді цегляний пласт впав просто на територію заповідника, в декількох метрах від проведених археологічних розкопок.

Незважаючи на розголос у ЗМІ, увагу громадських активістів та обіцянки якнайшвидше відремонтувати стіну, роботи так і не були розпочаті.

За три місяці працівники заповідника розібрали по цеглинах частину стіни, що впала, а зяючу діру закрили дерев'яним парканом.

Поруч з обвалом цегляну стіну завдовжки близько 10 метрів у двох місцях зміцнили дерев'яними підпорами. Підходити до неї охорона заповідника забороняє, а територію огородили стрічками.

Паркан, що обвалився, розібрали, діру в огорожі "залатали" дошками 

"Обвалені стіни розібрали до фундаменту. Для її відновлення будемо класти нову цегляну кладку. Вартість робіт – близько 100 тисяч гривень. Також ремонт потрібен сусідній стіні. Вона, як і та, що завалилася, була побудована в середині 60-х років і знаходиться в аварійному стані. Для того, щоб вона не завалилась, ми встановили в кількох місцях спеціальні підпірки", – розповіла заступник гендиректора заповідника "Софія Київська" Любов Апостолова-Сосса.

Однак стіни довкола Софії продовжують руйнуватися. Експерти побоюються, що вони можуть впасти   

У такому стані обидві стіни простоять до весни. У заповіднику кажуть, що до робіт приступлять, коли буде суха погода.

Як відомо, 18 жовтня на території "Софії Київської" на вул. Володимирській, 24 обвалилась частина 5-метрової цегляної огорожі 1960-тих років.

Колишній директор заповідника Неля Куковальська пов’язала обвал стіни з прокладанням тепломереж у 2013 році. На цьому наголосив і екс-заступник гендиректора заповідника з реставраційних та господарських питань Вадим Кириленко.

У свою чергу активіст і на той час депутат Київради від "Батьківщини" Ігор Луценко відзначив, що до обвалу стіни призвели зсуви ґрунту, які спричинила "злочинна забудова" поблизу заповідника.

Після падіння паркану активісти прийшли обстежити територію заповідника і виявили, що він у занедбаному стані. 

Наприкінці січня мінстр культури В’ячеслав Кириленко звільнив директора національного заповідника "Софія Київська" Олену Сердюк.

Фото segodnya.ua

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ