Постійна адреса публікації: http://kiev.pravda.com/news/54d08cf98bba8/
Українська правда
Київ

Жити в столиці стало дорожче, а рівень безпеки знизився – статистика

03.02.2015  09:55


Фото blog.sprinklebit.com

2014 рік виявився для киян досить складним: продукти і медикаменти дорожчали, рівень злочинності та безробіття зростав, але разом з цим збільшилася народжуваність.

Про це пише "Сегодня" з посиланням на Головне управління статистки у Києві.

Так, у 2014 році в столиці дуже подорожчали продукти харчування – більше ніж на 25%.

Найбільше зросили у ціні фрукти, риба та м'ясо. Додали у вартості також сигарети і алкоголь, а подешевшали хіба що овочі (на 6,3%).

 

Експерти кажуть, що ціни на імпортні товари злетіли через курс гривні, на вітчизняні – через збільшення витрат на виробництво у зв’язку з подорожчанням газу, електроенергії та пального.

Ціни на медикаменти, за словами аналітика Міжнародного центру перспективних досліджень Олександра Жолудя, зросли через зміни обмінного курсу.

"До того ж торік у нас ввели 7% ПДВ на медикаменти", – пояснив Жолудь.  

Подорожчали в Києві також послуги у сфері відпочинку і розваг, а в ресторани кияни стали ходити набагато рідше.

"За минулий рік в Києві закрилося 100 ресторанів. Ціни закладах, які залишилися зросли на 30%, і на стільки ж впала відвідуваність. Найслабшими в плані протистояння кризі виявилися невеликі заклади. Основні причини закриття – події на Майдані, політична ситуація і неадекватні орендні ставки", - заявила президент Асоціації ресторанів України Ольга Насонова.

Вона відзначила, що люди з нестабільним або низьким доходом взагалі перестали ходити в ресторани, а більш платоспроможні ходять рідше.

Утім, як свідчить статистика, є сфери, де ситуація покращилася – наприклад, у Києві відкривається все більше дитячих центрів творчості.

Також серед позитивних тенденцій минулого року – збільшення народжуваності.

"Минулого року народилися діти, зачаті ще в 2013 році і в січні-лютому 2014. Тобто до початку військових дій і погіршення в економіці. Про те, як вплинули на рівень народжуваності останні події, ми зможемо судити тільки цього року", – сказала заввідділом дослідження демографічних процесів Інституту демографії Ірина Курило.

Як відомо, за даними міліції, рівень злочинності у столиці помітно зріс.  

© 2008-2018, Українська правда - Київ
Використання матеріалів сайту дозволено лише з посиланням (для інтернет-видань - гіперпосиланням) на сайт.