Воду в Бортничах можна пити – Київводоканал



Фото dailylviv.com

Вода у мікрорайоні Бортничі, якою в січні отруїлись більше сотні мешканців, відповідає вимогам ДержСанПіНу та придатна для користування.

Про це повідомляє сайт ПАТ "Київводоканал".

"Вода повністю відповідає усім вимогам та нормативам Державних санітарних правил і норм", - йдеться в повідомленні.

Заборону на користування водою зняли 1 лютого.

У водоканалі нагадали, що для загального знезараження води на двох діючих свердловинах встановили мобільні установки з гіпохлоритом натрію.

"У закладах дошкільної освіти та школах, які були зачинені на період промивки та дезінфекції водопровідних мереж, необхідно перед початком роботи злити воду з крану протягом 30 хв", - наголосили у "Київводоканалі".  

Крім того, водоканал попросив мешканців Бортничів посприяти його працівникам, які спільно с представниками ЖЕКів проводитимуть перевірку квартирних лічильників "для впорядкування ситуації з розрахунками за послуги водопостачання і водовідведення у січні".

Як відомо, 11 грудня 2014 року у Києві було госпіталізовано 45 людей з підозрою на гостру кишкову інфекцію після вживання води з водогону.

Станом на 14 січня серед мешканців Бортничів було зафіксовано вже 97 випадків захворювання гострою кишковою інфекцією.

За словами головного санітарного лікаря Києва Олега Рубана, у водопровід могли потрапити каналізаційні стоки.

Санлікар відзначив, що місцеві жителі скаржилися на низьку якість питної води упродовж усіх свят, проте у житлово-комунальній службі не відреагували на звернення.

ПАТ "Київводоканал" заявив, що упродовж останніх днів аварій на каналізаційних мережах у Бортничах не було і закликав ЗМІ утриматися від ствердження, що збудник інфекції був саме у водопровідній воді.

Однак увечері 12 січня КМДА повідомила, що вода з водогону у Бортничах таки була заражена збудником кишкової інфекції.

Причиною масового захворювання жителів стали нечистоти з туалетів, що потрапили до водогону, пояснив Рубан. 

Згодом Рубан запевнив, що ПАТ "Київводоканал" погодився компенсувати матеріальні збитки мешканцям Бортничів, які потрапили до лікарні через неякісну водопровідну воду.

Однак у водоканалі заявили, що причиною отруєння жителів Бортничів водопровідною водою стала несанкціонована врізка забудовником до недобудованого гідровузла і додали, що не мають наміру компенсувати збитки мешканцям, які потруїлися водою.

Наразі мешканцям Бортничів рекомендують пройти профілактичну вакцинацію проти гепатиту А. 

21 січня "Київводоканал" заявив, що у воді у мережах Бортничів немає відхилень за мікробіологічними показниками, і за кілька днів її можна буде пити.

27 січня "Київводоканал" заявив, що подасть до суду на ТОВ "Білтек", який забруднив воду в Бортничах, внаслідок чого отруїлись більше сотні людей.

28 січня мер Києва Віталій Кличко звернувся до прокурора Києва, щоб той взяв під особистий контроль розслідування щодо забруднення води в Бортничах.

Українська правда. Київ 

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ