Вода в Бортничах досі не відповідає нормі – Київводоканал



Фото infoline.ua

У воді з водогону мікрорайону Бортничі виявлені відхилення за мікробіологічними показниками.

Про це повідомляє сайт "Київводоканалу" з посиланням на останні результати аналізів води.

Згідно з повідомленням, 27-28 січня було відібрано 42 проби з різних контрольних точок мікрорайону. Відхилення показали два аналізи проб, відібраних з кранів у квартирах.

У водоканалі пояснили, що це може бути пов’язано з недостатньо ефективним промиванням квартирних мереж мешканцями або використанням застарілих фільтрів.

"Щоб не допустити повторного забруднення у внутрішньобудинкових мережах "Київводоканал" наполегливо просить мешканців продовжувати зливати водопровідну воду з крану щонайменше 30 хвилин на добу. Крім того, необхідно повністю замінити картриджі у квартирних фільтрах води", - йдеться в повідомленні.

Також у компанії наголосили, що наразі проводять лише вибіркову промивку та дезінфекцію підвідних мереж до будинків.

"Для загального знезараження води перед подачею у розподільчу мережу на двох діючих свердловинах були встановлені мобільні установки з гіпохлоритом натрію", - запевнили у водоканалі.

"Київводоканал" нагадав, що використовувати воду для миття та приготування їжі можна буде лише тоді, коли проби води відповідатимуть усім нормативам.  

Як відомо, 11 грудня 2014 року у Києві було госпіталізовано 45 людей з підозрою на гостру кишкову інфекцію після вживання води з водогону.

Станом на 14 січня серед мешканців Бортничів було зафіквовано вже 97 випадків захворювання гострою кишковою інфекцією.

За словами головного санітарного лікаря Києва Олега Рубана, у водопровід могли потрапити каналізаційні стоки.

Санлікар відзначив, що місцеві жителі скаржилися на низьку якість питної води упродовж усіх свят, проте у житлово-комунальній службі не відреагували на звернення.

ПАТ "Київводоканал" заявив, що упродовж останніх днів аварій на каналізаційних мережах у Бортничах не було і закликав ЗМІ утриматися від ствердження, що збудник інфекції був саме у водопровідній воді.

Однак увечері 12 січня КМДА повідомила, що вода з водогону у Бортничах таки була заражена збудником кишкової інфекції.

Причиною масового захворювання жителів стали нечистоти з туалетів, що потрапили до водогону, пояснив Рубан. 

Згодом Рубан запевнив, що ПАТ "Київводоканал" погодився компенсувати матеріальні збитки мешканцям Бортничів, які потрапили до лікарні через неякісну водопровідну воду.

Однак у водоканалі заявили, що причиною отруєння жителів Бортничів водопровідною водою стала несанкціонована врізка забудовником до недобудованого гідровузла і додали, що не мають наміру компенсувати збитки мешканцям, які потруїлися водою.

Наразі мешканцям Бортничів рекомендують пройти профілактичну вакцинацію проти гепатиту А. 

21 січня "Київводоканал" заявив, що у воді у мережах Бортничів немає відхилень за мікробіологічними показниками, і за кілька днів її можна буде пити.

27 січня "Київводоканал" заявив, що подасть до суду на ТОВ "Білтек", який забруднив воду в Бортничах, внаслідок чого отруїлись більше сотні людей.

28 січня мер Києва Віталій Кличко звернувся до прокурора Києва, щоб той взяв під особистий контроль розслідування щодо забруднення води в Бортничах.

Українська правда. Київ 

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ