"Київводоканал" подасть до суду на забудовника, який отруїв воду у Бортничах



Фото socportal.info

Компанія "Київводоканал" подасть до суду на ТОВ "Білтек", який забруднив воду в Бортничах, внаслідок чого отруїлись більше сотні людей.

Про це заявив гендиректор "Київводоканалу" Андрій Білик на прес-конференції 27 січня, повідомляє сайт водоканалу.

"Усі витрати Київводоканалу на хлорування, дезінфекцію, промивку мереж, а також комерційні втрати, пов’язані з ненаданням послуги водопостачання, будуть враховані у судовому позові, який найближчим часом буде подано до підрядної організації, яка допустила порушення", – сказав Білик.

За його словами, винним у зараженні води у Бортничах є забудовник і генпідрядник будівництва гідровузла "Бортничі".

"Утримання будівельного майданчику генеральною підрядною організацією у неналежному стані, а також грубе порушення проектних норм при влаштуванні технічних мереж для будівництва в результаті призвело до забруднення свердловини", – зазначив Білик.

У водоканалі наголосили, що було виявлено самовільне незаконне з’єднання мережі господарчо-фекального колектора та зливового колектора гідровузла "Борничі".

"Наразі результати аналізів проб водопровідної води не виявили відхилень за мікробіолоічними показниками. Однак заборона на користування водою буде відмінена лише після повної відповідності усім нормативам, утому числі за хімічним складом та органолептичними властивостями", - йдеться в повідомленні.

"Київводоканал" наголошує, що водозабезпечення мікрорайону Бортничі (верхні), де мешкає близько 10,2 тисячі осіб, здійснюється з відокремленого водогону.

Станом на 2001 рік до складу комплексу входили 7 артезіанських свердловин (3 на балансі водоканалу та чотири – на балансі підприємства "Бортницький ДМЗ") та близько 4,5 тисячі м водопровідних мереж (з них 1,2 тисячі м на балансі "Київводоканалу").

У водоканалі відзначають, що водогін Бортничів ще на момент передачі його "Київводоканалу" – у 2001-2002 роках не відповідав нормам через відсутність системи знезараження, резерву свердловин, можливості облаштування санітарних зон на свердловинах.

У зв’язку з цим було прийнято рішення про будівництво гідровузла "Бортничі".

Замовником будівництва гідровузла мікрорайону Бортничі є КП "Позняки–Інвест–УКБ Дарницького району Києва". Підрядною організацією, що здійснювала будівництво комплексу гідровузла до 2011 року було ТОВ "СУ-630". З 2011 року підрядником є ТОВ "Білтек".

"Введення в експлуатацію зазначеного гідровузла дозволило б налагодити якісне та безперебійне водопостачання для місцевих мешканців із застосуванням сучасної технології двоступеневого знезараження питної води – гіпохлоритом натрію та ультрафіолетом", - відзначили у водоканалі.

Наразі гідровузол "Бортничі" недобудований.

Як відомо, 21 січня "Київводоканал" заявив, що у воді у мережах Бортничівнемає відхилень за мікробіологічними показниками, і за кілька днів її можна буде пити.

11 грудня 2014 року у Києві було госпіталізовано 45 людей з підозрою на гостру кишкову інфекцію після вживання води з водогону.

Станом на 14 січня серед мешканців Бортничів було зафіквовано вже 97 випадків захворювання гострою кишковою інфекцією.

За словами головного санітарного лікаря Києва Олега Рубана, у водопровід могли потрапити каналізаційні стоки.

Санлікар відзначив, що місцеві жителі скаржилися на низьку якість питної води упродовж усіх свят, проте у житлово-комунальній службі не відреагували на звернення.

ПАТ "Київводоканал" заявив, що упродовж останніх днів аварій на каналізаційних мережах у Бортничах не було і закликав ЗМІ утриматися від ствердження, що збудник інфекції був саме у водопровідній воді.

Однак увечері 12 січня КМДА повідомила, що вода з водогону у Бортничах таки була заражена збудником кишкової інфекції.

Причиною масового захворювання жителів стали нечистоти з туалетів, що потрапили до водогону, пояснив Рубан. 

Згодом Рубан запевнив, що ПАТ "Київводоканал" погодився компенсувати матеріальні збитки мешканцям Бортничів, які потрапили до лікарні через неякісну водопровідну воду.

Однак у водоканалі заявили, що причиною отруєння жителів Бортничів водопровідною водою стала несанкціонована врізка забудовником до недобудованого гідровузла. 

Також "Київводоканал" заявив, що не має наміру компенсувати збитки мешканцям, які потруїлися водою.

Наразі мешканцям Бортничів рекомендують пройти профілактичну вакцинацію проти гепатиту А.

Українська правда. Київ 

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ