Мешканцям Бортничів рекомендують зробити щеплення проти гепатиту А



Фото medvestnik.by

Міська СЕС рекомендує мешканцям Бортничів, де близько сотні людей отруїлися питною водою з водогону, пройти профілактичну вакцинацію проти гепатиту А.

Про це на брифінгу щодо вирішення проблеми забезпечення питною водою мешканців столиці заявив начальник київської СЕС Олег Рубан, повідомляє сайт мерії.

Він додав, що випадків захворювання на вірусний гепатит А у мікрорайоні Бортничі не зафіксувано, однак СЕС рекомендує мешканцям мікрорайону пройти вакцинацію з метою профілактики захворювання.

За словами заступника голови КМДА з питань медицини Михайла Радуцького, міська влада готова забезпечити необхідними вакцинами.

"Залежно від кількості мешканців, які виявлять бажання пройти вакцинацію, ми забезпечимо потрібну кількість вакцини. Зазначу, що щеплення мешканців Бортничів здійснюватиметься безкоштовно", – сказав заступник голови КМДА 27 січня.

За даними санепідслужби, вже близько 500 осіб виявили бажання вакцинуватися.

Наразі ж, лабораторні дослідження води із проблемного водогону та артезіанських свердловин тривають. Використовувати воду фахівці СЕС поки не рекомендують.

Водопостачання населення забезпечується привозною водою із автоцистерн.

Як відомо, 21 січня "Київводоканал" заявив, що у воді у мережах Бортничів немає відхилень за мікробіологічними показниками, і за кілька днів її можна буде пити.

11 грудня 2014 року у Києві було госпіталізовано 45 людей з підозрою на гостру кишкову інфекцію після вживання води з водогону.

Станом на 14 січня серед мешканців Бортничів було зафіквовано вже 97 випадків захворювання гострою кишковою інфекцією.

За словами головного санітарного лікаря Києва Олега Рубана, у водопровід могли потрапити каналізаційні стоки.

Санлікар відзначив, що місцеві жителі скаржилися на низьку якість питної води упродовж усіх свят, проте у житлово-комунальній службі не відреагували на звернення.

ПАТ "Київводоканал" заявив, що упродовж останніх днів аварій на каналізаційних мережах у Бортничах не було і закликав ЗМІ утриматися від ствердження, що збудник інфекції був саме у водопровідній воді.

Однак увечері 12 січня КМДА повідомила, що вода з водогону у Бортничах таки була заражена збудником кишкової інфекції.

Причиною масового захворювання жителів стали нечистоти з туалетів, що потрапили до водогону, пояснив Рубан. 

Згодом Рубан запевнив, що ПАТ "Київводоканал" погодився компенсувати матеріальні збитки мешканцям Бортничів, які потрапили до лікарні через неякісну водопровідну воду.

Однак у водоканалі заявили, що причиною отруєння жителів Бортничів водопровідною водою стала несанкціонована врізка забудовником до недобудованого гідровузла. 

Також "Київводоканал" заявив, що не має наміру компенсувати збитки мешканцям, які потруїлися водою.

Для довідки. Гепати́т А (застаріле — хвороба Боткіна, інфекційний гепатит) — гостра інфекційна хвороба з ураженням печінки. Гепатит А спричиняється вірусом гепатиту А, що потрапляє до організму з їжею або водою. Збудник міститься в крові та виділеннях хворого.  

Українська правда. Київ 

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ