Вода у Бортничах уже в нормі – Київводоканал



Фото dayspringcenter.com

У воді у мережах житлового масиву Бортничі немає відхилень за мікробіологічними показниками. Через кілька днів її можна буде пити.

Про це повідомляє прес-служба "Київводоканалу" з посиланням на результати аналізу 30 проб води, проведеного 20 січня.

"Згідно з отриманими 21 січня результатами аналізу в жодному зі зразків немає відхилень за мікробіологічними показниками. Проби, у тому числі гарячої води, відбиралися у квартирах, дитячих садках, школах, продуктових маркетах і закладах харчування", - йдеться в повідомленні.

У водоканалі відзначили, що 20-21 січня продовжували промивку та знезараження мереж у Бортничах. Також 21 січня після промивки знову відібрали низку проб для аналізу.

"Як тільки аналізи відібраних проб підтвердять стабільну – упродовж декількох діб – відповідність вимогам до питної води та відсутність відхилень, можна буде користуватися водою для питних потреб, приготування їжі, миття посуду та купання, про що обов’язково додаткового повідомлять мешканцям мікрорайону", - наголосили у водоканалі.

Поки що для ефективної промивки внутрішньобудинкових мереж мешканцям радять продовжувати зливати воду з крану щонайменше 30 хвилин на добу. Плату мешканцям за воду за цей період обіцяють не нараховувати.

"Крім того, тимчасово просимо мешканців житлового масиву Бортничі не використовувати фільтри для очистки води з метою недопущення повторного бактеріального забруднення", - відзначили у водоканалі.

Наразі у мікрорайоні триває постійний підвіз та роздача питної води за адресами: вул. Леніна, 29, 45 та 65.

Як відомо, 11 грудня у Києві було госпіталізовано 45 людей з підозрою на гостру кишкову інфекцію після вживання води з водогону.

Станом на 14 січня серед мешканців Бортничів було зафіквовано вже 97 випадків захворювання гострою кишковою інфекцією.

За словами головного санітарного лікаря Києва Олега Рубана, у водопровід могли потрапити каналізаційні стоки.

Санлікар відзначив, що місцеві жителі скаржилися на низьку якість питної води упродовж усіх свят, проте у житлово-комунальній службі не відреагували на звернення.

ПАТ "Київводоканал" заявив, що упродовж останніх днів аварій на каналізаційних мережах у Бортничах не було і закликав ЗМІ утриматися від ствердження, що збудник інфекції був саме у водопровідній воді.

Однак увечері 12 січня КМДА повідомила, що вода з водогону у Бортничах таки була заражена збудником кишкової інфекції.

Причиною масового захворювання жителів стали нечистоти з туалетів, що потрапили до водогону, пояснив Рубан. 

Згодом Рубан запевнив, що ПАТ "Київводоканал" погодився компенсувати матеріальні збитки мешканцям Бортничів, які потрапили до лікарні через неякісну водопровідну воду.

Однак у водоканалі заявили, що причиною отруєння жителів Бортничів водопровідною водою стала несанкціонована врізка забудовником до недобудованого гідровузла. 

Також "Київводоканал" заявив, що не має наміру компенсувати збитки мешканцям, які потруїлися водою.

Українська правда. Київ 

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ