Через корупцію Київ недоотримає кілька мільярдів гривень – експерти


Бюджет Києва-2015 недоотримає декілька мільярдів гривень через ігнорування міською владою корупції.

Про це йдеться в заяві експерти Фундації "Відкрите суспільство" та Реанімаційного пакету реформ.

"Наповнювати бюджет плануютьза рахунок пересічних киян та уряду. І це замість того, аби нарешті завдати обіцяного Віталієм Кличком "нищівного удару корупції". 

Забудовники та землекористувачі, керівники комунальних підприємств, тіньові власники більшості МАФів зможуть і надалі працювати як за попередників та отримувати мільярди гривень в тіні", - йдеться в заяві.

За словами експертів, у програмі соціально-економічного розвитку Києва закріплено продовження фінансування робіт із розробки Генплану Києва 2025 "імені Черновецького", що має на меті легалізувати незаконні землевідведення та забудови.

"Генплан 2025 веде до зменшення надходжень до бюджету від оподаткування землі через збільшення площі землі під житлову забудову, яка оподатковується по ставці 0,1%, а не 3-12% як інші види земель. Більше того, після закінчення будівництва забудовники взагалі нічого не платять за землю", - наголосили експерти.

Вони відзначили, що в оприлюдненому КМДА проекті бюджету на 2015 рік не взято до уваги пропозиції громадських експертів Фундації "Відкрите суспільство" та Реанімаційного пакету реформ.

"Вартість ігнорування цих пропозицій – мільярди гривень, які  продовжують залишатися в тіні. Фактично бюджет Києва на 2015 рік ідеологічно подібний до бюджетів "попередників", а через офіційну підтримку Генплану Києва 2025 і ДПТ для окремих ділянок, дає підстави стверджувати про спадкоємність політики Черновецького-Попова у політиці ударівської команди в КМДА та більшості в Київраді", - підсумували експерти.

Як відомо, Київська адміністрація пропонує Київраді затвердити бюджет Києва на 2015 рік з доходами у сумі 22 мільярди гривень та видатками у сумі 20 мільярдів гривень.

Під час презентації бюджету громадськості 20 січня Кличко заявив, що він особисто і його команда не задоволені розробленим проектом бюджету столиці на поточний рік, оскільки на багато важливих для міста заходів не вистачить грошей.

Українська правда. Київ 

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ