Бюджет Києва: Метро на Троєщину не буде, але вчителі матимуть надбавки


Мер Києва Віталій Кличко заявляє, що він особисто і його команда не задоволені розробленим проектом бюджету столиці на поточний рік, оскільки на багато важливих для міста заходів не вистачить грошей.

Про це він сказав журналістам після презентації проекту бюджету Києва на 2015 рік 20 січня, повідомляє УНІАН.

"Нам не буде вистачати грошей на багато напрямків. Не можу сказати, що ми задоволені цим бюджетом", - сказав Кличко.

Зокрема, він звернув увагу, що місту потрібні великі кошти, щоб відремонтувати дороги, оскільки 90% міських автошляхів на сьогодні потребують реконструкції чи відновлення.

Також потрібні кошти на завершення будівництва Подільсько-Воскресенського мосту. Кличко відзначив, що урахуванням будівництва гілки метро на це потрібно не менш як 4,5 мільярда гривень за підрахунками, які були зроблені ще коли долар коштував 8 гривень.

"Усі мешканці Троєщини благають вже почати будівництво метро, про яке вже говорять десяток років. На жаль, ми не можемо передбачити великі гроші на будівництво в цьому році", - сказав Кличко.

Водночас, як повідомляє сайт "УДАРу", у бюджеті Києва на 2015 рік будуть збережені соціальні стандарти для незаможних киян.

За словами Кличка, загалом на соціальний захист киян буде спрямовано 3,6 мільярда гривень, що майже на 40% більше, ніж у попередньому році. А обсяги фінансування за програмою "Турбота" буде збільшено у 2 рази.

"Зокрема, за цією програмою буде  виділено необхідні кошти на виплати матеріальної допомоги киянам-учасникам антитерористичної операції, у тому числі - з оплати житлово-комунальних послуг, лікування, поховання, а також надання матеріальної допомоги членам сімей загиблих воїнів", - сказав Кличко.

Мер також запевнив, що надбавки вчителям та лікарям буде збережено, а учнів-пільговиків забезпечать безкоштовними обідами.

"Муніципальні надбавки до заробітної плати вчителів та лікарів будуть збережені",- підкреслив Кличко.

Він також зазначив, що у проекті бюджету закладено 100% фінансування закупівлі медикаментів для важкохворих киян (з урахуванням вимушених переселенців).

"Ганебні випадки минулого року з дефіцитом та невчасними поставками ліків не повинні повторитися", - наголосив мер.

Як відомо, Київська адміністрація пропонує Київраді затвердити бюджет Києва на 2015 рік з доходами у сумі 22 мільярди гривень та видатками у сумі 20 мільярдів гривень.

На початку грудня 2014 року Кличко заявив, що за наявності фінансування метро на Троєщину у Києві може з’явитися за два роки.

Як відомо, у 2013 році влада Києва заявляла, що на будівництво першої черги лінії метро на Троєщину (5 станцій) Києву необхідно близько 700 мільйонів доларів.

А загалом на проект, що передбачає будівництво ще семи станцій, необхідно близько 2 мільярдів доларів.

Планувалося, що за умови стабільного фінансування перші 5 станцій нової лінії метрополітену можуть бути здані в експлуатацію у 2014 році.

Після зміни влади в Україні нове керівництво столиці почало вивчати питання доцільності будівництва метро на Троєщину.

Наприкінці серпня мер Києва Віталій Кличко пообіцяв перетворити міську електричку на метро, скоротивши інтервал руху до 10 хв.  

У жовтні Кличко проінспектував роботу міської електрички і запевнив, що жителі Троєщини можуть доїхати на правий берег міста за 5 хв та до центру столиці лише за 15 хв.

Українська правда. Київ

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ