Метрополітен: беззбиткова вартість проїзду становить 4,5 гривні



Фото з Facebook-сторінки метро

Беззбитковий тариф за одну поїздку у столичному метро становить 4,48 гривні за умови повної компенсації проїзду пільговиків.

Про це під час інспекції вагоноремонтного заводу підземки 19 січня заявив головний економіст КП "Київський метрополітен" Максим Демченко, повідомляє "Радіо Свобода".

"При підвищення тарифу у метро до 4 гривень метрополітен реально з кожного пасажира отримає лише 2 гривні 57 копійок", - сказав Демченко.

У свою чергу начальник метро Віктор Брагінський вкотре наголосив, що сьогодні підприємство знаходиться у надскладному стані, повідомляє сайт підземки.

"Ми провели оптимізацію витрат на 174 мільйони гривень, однак наразі збитковість складає 540 мільйонів гривень. Це певною мірою відображається на роботі. На деяких дільницях через брак фінансування на укріплення ґрунтів ми були змушені знизити швидкість руху до 30 км на годину, на деяких перегонах швидкість руху обмежена до 40 км на годину. На жаль, пасажири уже відчувають ці незручності", – наголосив Брагінський.

За словами Демченка, сьогодні  на ремонт основних засобів необхідно 374 мільйони гривень, а на оновлення виробничо-технічної бази ще 732 мільйони гривень.

"Востаннє тариф на проїзд у метро переглядався ще у 2008 році. За цей час в Україні електроенергія здорожчала на 72%, мінімальна заробітна плата зросла у два рази, індекс інфляції склав близько 190%. Упродовж цього часу у столичному метрополітені відкрито 6 нових станцій, а парк вагонів збільшився на 24%", – сказав Демченко.

Він додав, що загальний обсяг перевезень у 2014 році становив 503,9 мільйона пасажирів, у тому числі 124,3 мільйона пільговиків.

"Кожний четвертий пасажир метрополітену – пільговик. Підприємство отримує компенсацію лише за кожного третього перевезеного пільговика", - відзначили у прес-службі метро.

Як відомо, у грудні 2014 року метрополітен вилучив з експлуатації 82 пасажирські вагони.

За словами Брагінського, у 2015 році доведеться вивести ще 63, бо вони вичерпали свій максимальний термін експлуатації. 

Після цього на засіданні 25 грудня Київрада збільшила статутний фонд "Київського метрополітену" на 40 мільйонів гривень.

Як відомо, з 12 січня КП "Київпастранс" закрило низку маршрутів на наземному транспорті столиці, також зменшило кількість автобусів, тролейбусів та трамваїв на 177 одиниць.

Київська адміністрація пропонує підвищити тарифи на проїзд у комунальному транспорті у 2 рази: на метро та міську електричку до 4 гривень, на наземний транспорт – до 3 гривень за одну поїздку. Наразі триває громадське обговорення тарифів. 

Мерія має намір підвищити вартість проїзду в комунальному громадському транспорті з 1 лютого. 

Українська правда. Київ 

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ